The Vegan Feeling is growing!

Niet alleen bij mij groeit het gevoel om heerlijk vegan te koken; ik zie het overal om me heen oppoppen. Veganisme heeft de toekomst en dat stemt me blij. The Vegan Feeling is growing!

Ik kook alweer vier jaar vegan voor retraites (maximaal 25 personen). Doordat er vaak mensen zijn met een glutenintolerantie of nachtschade-allergie e.d., ben ik veel meer gaan improviseren, zodat iedereen toch lekker en gevarieerd mee kan eten.

Variëren = leuk!

En dat variëren vind ik heel erg leuk en ben ik handig in geworden. In de ochtend is er dan een periode van corvee, waarbij een paar mensen komen helpen snijden. Ze vragen dan: “Wat ga je maken?”. Ik heb het wel ongeveer in mijn hoofd, maar eigenlijk ontstaat het terwijl ik aan het koken ben.

Dat betekent wel dat er allerlei basisingrediënten in voorraad moeten zijn

Zoals: noten (walnoten, cashewnoten), zaden (pompoen, zonnebloem, sesam), verse kruiden (koriander, peterselie, basilicum), rijst, quinoa, bonen, allerlei groentjes (wortel, kolen, komkommer, tomaat, rucola, uien, knoflook, gember, paprika, courgette…..), tofu, tempeh, seitan, champignons et cetera.

Ik laat me enorm inspireren door kookboeken en ook wel eens door kookprogramma’s.

Een kleurrijke maaltijd

Met wat er aanwezig is, kan ik een creatieve, kleurrijke, lekkere en eenvoudige maaltijd op tafel zetten. Oh, en daar word ik heel blij van. Het is magisch en ik moet daarbij dan ook in rust en stilte gelaten worden. Zo leuk en helemaal in mijn element ben ik dan.

Ken je dat?

Niet dat ik een chef-kok ben, maar gewoon heerlijk in dat proces opgaan. Een kleine impressie van wat uit zo’n proces kan komen?

Er waren veel kolen dus ik had een grote koolsalade gemaakt, met appel, wortel en rozijnen, een dressing en kruiden. Al proevend en voelend toegevoegd. Dus de juiste receptuur is er niet.

Door de verschillende diëten had ik los zaden geroosterd met wat olie. Kan ook in een droge pan – wel goed schudden en bij blijven, als bijgerecht.

Een mix met paprika,tomaat, silk tofu, champignons en koriander, natuurlijk peper en zout (als je nachtschade kunt verdragen). Verder gefrituurde tempehdriehoekjes – een deel gemarineerd in o.a. sojasaus en een deel zonder.

Van twee knolselderijen heb ik puree gemaakt met o.a. kurkuma. Daarbij courgette, boontjes, wortelsalade en rijst en nog een paar verschillende smaakmakers, zoals tahinisaus, hummus, silk tofu spread.

Dit bracht een tafel waar iedereen een mooi bordje kon samenstellen met alles wat je er lekker uit vond zien en wat je kon verdragen.

Op de ‘Buddha Bowls’ geïnspireerd

In mijn gezin merk ik ook dat het voor iedereen heerlijk is om uit allerlei gerechtjes te kunnen kiezen. De gasten waren ook verheugd. Wat een mooie bijkomstigheid was, is dat ik alle restjes heb kunnen verwerken door intuïtief te spelen met wat er (nog) aanwezig was.

Want goed voor de planeet zorgen, daar helpt vegan eten bij. Maar ook zeker dat je zo weinig mogelijk voedsel verspilt, natuurlijk. Door ervaring, experimenteren en een beetje lef (want wat kan er eigenlijk mis gaan?) kom je heel ver en is het ook zeker genieten.

Ik gebruik zelf steeds meer groentjes, ook door bijvoorbeeld groente te gebruiken in plaats van een koolhydraat; bloemkoolrijst, knolselderijpuree, zoete aardappel, courgettespaghetti.

Voor de kinderen soms wennen, maar het biedt een heel andere kijk op voeding en wat er mogelijk is om meer groente te eten voor je gezondheid en minder weg te gooien, doordat je leert te variëren en creatief te zijn.

Inspireert het je?

Ook al ben je misschien niet 100 % vegan, door er anders naar te gaan kijken, kun je jezelf uitdagen tot een creatieve, kleurrijke kok die steeds meer feeling krijgt voor vegan!

Vegan eten is namelijk vooral veel groente eten.

En dat vind ik genieten, qua kleur, geur, smaak,….nomnomnom.

Wat heb jij nodig om geïnspireerd te worden voor (meer) vegan koken?

Laat het weten in een reactie.

‘Give us a line’

Liefs,

Marjan

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger