Soepliefde!

December is feestelijk en vol van gezellige dingen. Lekker koken, met familie en vrienden samen zijn, warmte in huis creëren. Tussendoor is het fijn om een beetje ‘slow living’* in te brengen, toch gezond en gezellig. Wat daar goed bij past? Soep!

Soep kan altijd

Heb je helemaal geen zin in een heftig kerstdiner, maak je toch gewoon een supersoep!

3 grote voordelen en mijn favoriete -easy vegan- recept:

Voordelen soepliefde

  1. GEZOND | De vegan soepen bestaan uit groenten, groenten, bouillon, groenten, groenten, kruiden, wellicht met bonen, linzen of een graan. Hiermee kan je een supergezonde maaltijdsoep maken of wat lichter zonder granen of bonen. De groenten kook je in het water en daar blijven alle gezonde stoffen in zitten.
  2. MAKKELIJK | Een soep is in een handomdraai gemaakt, verse groentes snijden en alles laten pruttelen. Je erwtensoep kookt en pruttelt zich helemaal goed. Je pompoensoep geef je nog een ‘blend’-beurt. Of je laat lekker grove of juist kleine stukjes heel, wat weer een hele andere sensatie geeft voor de smaak en de ‘bite’. Eindeloos variëren dus in structuur en smaak. Soep verveelt hierdoor nooit.
  3. GOEDKOOP | Het is niet duur. Je kan zelfs soep maken van restjes van de vorige dag. De groentes van het seizoen zijn het goedkoopst en ook vaak het lekkerst en duurzaamst.

Creatief uitleven op allerlei manieren

Door het aan te bieden in leuke kommetjes of vanuit een soepterrine te serveren kan je het eenvoudig houden of zelfs chique maken. Of neem een uitgeholde pompoen als soepkommetje. Zelf brood erbij bakken is heerlijk en is niet heel moeilijk. Met wat lekkere smeersels is het smullen geblazen.

Ik hou van een eenvoudige maaltijd, maar vind het ook heel leuk om uit te pakken af en toe. Met soep kan je alle kanten op. Soms is het je hoofdmaaltijd en een andere keer een voorgerechtje, je lunch of een tussendoortje. In sommige landen wordt het zelfs als ontbijt gegeten (bijvoorbeeld in Indonesië).

Mijn favoriete pompoensoep maak ik zo:

NODIG: Flinke pompoen, ui, knoflook, gember, bouillon, verse kruiden, als peterselie, koriander, peper, zout. Eventueel sinaasappel en wortel, dan heet het 3x oranje soep. Nog voedzamer met 2 handjes rode linzen. (4x oranje, hihihi).

AAN DE SLAG: Fruit de ui, knoflook en gember. Snij ondertussen de pompoen (soms heeft het zelfs het gevoel hem te slachten, best een flinke klus, goed scherp mes nodig dus). De schil laat ik er gewoon aan, vieze plekken weghalen. Haal de pitten en draden weg met een lepel. De pompoen mee laten fruiten, af en toe omscheppen, tot het wat zachter is geworden. Dan voeg ik 1,5-2 l. bouillon toe. Breng het aan de kook en laat het dan nog zachtjes doorkoken op een laag pitje. Is het helemaal gaar dan pureer ik het met de staafmixer. Serveren met volkoren brood en verse kruiden erboven geknipt.

Geniet nooit met mate, 😉

*Lees hier meer over slow living.

 

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger