Review: Vegan Today maaltijdbox

In deze ‘Review: Vegan Today maaltijdbox’ bespreken we de Vegan Today maaltijdbox. Deze maaltijdbox geeft je meer gemak om thuis veganistisch te koken. In de box zitten alleen vegan en biologische ingrediënten en ze zitten in een plasticvrije verpakking. Dat biologische spreekt me wel aan. Ik zou graag meer biologisch eten en minder verpakkingen gebruiken! Ook vind ik het een goed idee om een bedrijf te steunen dat de wereld wil verbeteren.

Hoe werkt het?

Je hoeft bij deze box geen abonnement aan te schaffen, handig dus om het eens uit te proberen. Al is een abonnement uiteindelijk wel wat goedkoper. Zonder abonnement betaal je 7 euro per maaltijd per persoon. Je bestelt minimaal 3 maaltijden en je kunt kiezen uit 10 recepten. Verzenden is gratis, door heel Nederland (exclusief de eilanden).

Je kunt kiezen of je de box op woensdag en/of op zaterdag wilt ontvangen. Voor bezorging krijg je een e-mail zodat je het pakket kunt volgen. Ook krijg je een smsje 30 tot 60 minuten voordat de bezorger bij je is, zodat je precies weet wanneer ze op de stoep staan.

Er zijn kook-demo video’s te vinden op hun website (Vegan Today TV). Maar gelukkig krijg je ook een recept op papier, dat vind ik persoonlijk toch wat makkelijker. Ik zie op de website mijn gekozen recepten niet gelijk staan en als ik het pakket heb uitgepakt, wil ik ook gelijk aan de slag.

Eerste indruk van de Vegan Today maaltijdbox

De producten zien er goed uit, goed ingepakt. Leuk dat er een magazine bij zit, wat informatieflyers en een mini Tony’s chocolaatje, echt een verrassingspakketje! De recepten zijn klein van formaat en dubbel bedrukt, met op de achterzijde de uitleg. Fijn dat er niet te veel papier voor gebruikt wordt!

Verpakkingsvrij zou ik het niet noemen, wel zie ik dat er bio-plastic is gebruikt om de groenten in te verpakken. De vloeistoffen zitten in plastic potjes die nog verpakt zijn in een plastic zakje. Ik zie wel gelijk dat er ook wat lekt, de tamari, dus het zakje zit er niet voor niets omheen. Misschien zijn hier nog wat verbeterpunten qua verpakking?

Ik lees even wat hierover staat op de website, want dit vind ik toch wel belangrijk. Ik tel bij het uitpakken wel 16 kleine bakjes. Misschien kan ik er wel wat hergebruiken, om bijvoorbeeld zelfgemaakte crème of shampoo in te bewaren. Maar stel, je bestelt deze box wekelijks, dan moet je iedere week zestien bakjes hergebruiken..oef!

Op de website staat het uitgelegd:
“Ons verpakkingsmateriaal is PLA-plastic, dat bestaat uit plantaardige bronnen en is milieuvriendelijk en afbreekbaar.” Dat geeft me alweer een wat beter gevoel.

Voordat ik vegan werd, heb ik de HelloFresh box gehad. Hierbij werden de groenten in papier verpakt waar nodig en veel kon gewoon los in de doos vervoerd worden aangezien er hele groenten werden meegestuurd. Omdat ik alleen ben, krijg ik bij de Vegan Today box halve producten, zoals een halve wortel, een stukje citroen et cetera. Dat moet allemaal apart verpakt natuurlijk. Deze box is dan ook wel een stuk goedkoper.

Het eerste gerecht: Cavolo nero met shiitake en vegan burger.

Ik maak de verpakkingen open en zie dat het wat weinig is qua ingrediënten. Ik krijg bijvoorbeeld maar 4 krieltjes en 3 stuks shiitake. Ik ben benieuwd of dat wel genoeg voor me is.

We eten hier niet zo vaak Cavolo nero; dat ben ik hier nog niet in een winkel tegengekomen en was de reden dat ik dit recept uitzocht. Het bereiden van de Cavolo nero van deze Vegan Today maaltijdbox gaat prima. Deze moet gekookt worden met de wortel. Op het recept worden er veel verschillende pannen gebruikt, terwijl je met deze minimale hoeveelheden best daarop kunt bezuinigen. Ik heb ook maar een klein fornuisje en besluit de shiitake en burger toe te voegen aan de krieltjes, als deze al een beetje gaar zijn.

 

De saus gaat me minder goed af. Ik ben dan ook geen keukenster en maak nooit sausjes! De hoeveelheid is zo klein dat het moeilijk is om er iets van te maken. Het word al snel een zooitje en dat wordt er niet beter op met het toevoegen van de in water opgeloste maïzena. Met nog wat water en flink roeren lijkt het toch enigszins wat te worden. Ik blijk eigenlijk wat tamari nodig te hebben voor over de shiitake. Maar ik had alles al in de saus gedaan, de hoeveelheid was zo klein (1 eetlepel).

De smaak van de producten is prima. Normaal hou ik niet echt van de vegaburgers, maar dit gerecht had het wel nodig, zonder de burger had ik het wel saai gevonden. Ik blijf erbij dat het erg weinig is en ik ben al geen grote eter. Mijn vriend zou helemaal ‘not amused’ zijn 😉

2e gerecht: Spaghetti Vegan Tonijn salade

Weer word ik een beetje sip als ik naar de groenten kijk van deze Vegan Today maaltijdbox. Er zitten 2,5 schijfjes courgette bij en het is de bedoeling dat ik hiervoor een pan opzet om deze te bakken. Ik besluit de ui en wortel er ook maar bij te bakken. De wortel moest eigenlijk gekookt en de ui zou rauw door de salade gaan. Verder komt er spaghetti en rucola sla bij.

De basis voor de saus word gemaakt van vegan mayo, mosterd en citroensap. Hierbij komen stukjes nori, vegan tonijn en kappertjes. Het geheel geeft echt wel een zure, visachtige smaak! Het is zeker een lekker gerecht! Zelfs de hond kwam geïnteresseerd kijken waar die visgeur vandaan kwam.

De volgende dag vond ik het lege bakje van de vegan tonijn in een kattenmand. Zelfs de dieren denken dat het vis is!

3e gerecht: Harira Marokkaanse maaltijdsoep met za-atar en brood

De soep bevat o.a. groenten, gierst en linzen. Het brood serveer je met wat olijfolie en za-atar kruiden. Dit is makkelijk te maken en de pan zit redelijk vol. Dit is het eerste gerecht waar ik daadwerkelijk wat van overhoud in plaats van tekort kom. Ik heb dit gerecht als lunch genomen en er blijft nog een half kommetje soep over dat ik een andere keer kan eten.

Grappig hoe wij gewent zijn om bouillon in de soep te doen, terwijl dit ontbreekt in deze Marokkaanse soep. Het zijn echt alleen kruiden en groenten en dat geeft smaak genoeg!

4e en laatste gerecht: Gewokte zoet-zure ananas kip

Dit gerecht van de Vegan Today maaltijdbox bevat lekker veel groenten: paksoi, paprika, wortel en ui. Verder zitten er vegan kipstukjes, knoflook, gember, ananas en cashewnootjes bij. De rijst bij dit gerecht lijkt me weinig dus ik doe er zelf nog een beetje rijst bij. Ik wil wel een volledige maaltijd en niet gaan snoepen na het eten. Het ‘sausje’ word gemaakt van tamari, rijstazijn en wat maïzena. Dit is echt maar een klein beetje , gelukkig heeft het gerecht genoeg smaak van zichzelf. Op het moment dat ik de saus maak besef ik dat de paksoi nog op het aanrecht ligt! Deze was in het recept vergeten, dus ik roerbak het snel even en dat gaat prima. Het is een lekkere en volledige maaltijd.

Conclusie

In deze “Review: Vegan Today maaltijdbox” bespraken we deze innovatieve maaltijdbox. Ik ben niet goed in het klakkeloos volgen van recepten en heb heel wat dingen aangepast. Wel heb ik enkele sausjes geleerd te maken. Het waren zeker lekkere gerechten, over de prijs valt niks te zeggen en ik heb weer wat inspiratie gekregen waar ik zelf mee aan de slag kan!

Ik vond hoeveelheden wat weinig en vraag me af of het voor twee personen anders zou zijn. Mijn vriend zou daar niet voldoende aan hebben en dan vind ik dit niet haalbaar. Ik denk niet dat ik het wekelijks ga bestellen, ook vanwege de verpakking. Het is dan wel milieuvriendelijk plastic, maar ik gooi niet snel iets weg en voel me toch bezwaard en wil dan kijken of ik het nog eens kan gebruiken. Na 1 week ligt mijn aanrecht al vol met potjes en zakjes.

Misschien helpt het om dit beginnend bedrijf wat feedback geven ter verbetering. Dan kan ik het best over een tijdje nog eens proberen!

PS. Deze blog wordt niet gesponsord door de Vegan Today Box.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger