Review docu-serie One Planet – vervolg

Aflevering 3: Jungles

Voor deel 1 van deze review, klik hier!

Dan gaan we nu naar de review van de derde aflevering van de docu-serie One Planet. Het regenwoud onderhoudt wel miljoenen soorten dieren. Ook dieren waar we nog bijna niks vanaf weten. Jungles zijn belangrijk voor de gezondheid van de planeet. De bomen creëren zuurstof en ze koelen de aarde.

Leven in de jungle

In Congo in Afrika bevind zich het jongste regenwoud. Hier volgen we een familie van Silverback Gorilla’s, inmiddels een bedreigde diersoort. In de laatste 20 jaar is de gorillapopulatie gehalveerd, vooral door stropers.

Iedere jungle heeft andere dier- en plantsoorten, die vaak nergens anders te vinden zijn. In een andere jungle in New Guinea zien we heel aparte soorten. In vorm, kleur en rituelen! De aparte transformaties en dansmoves van bepaalde vogels zou ik niet kunnen beschrijven.

In Borneo, Azië, groeit het bos al 130 miljoen jaar. Dit maakt deze jungle het oudste bos op aarde. Hier bevinden zich nog soorten uit de tijd van de dinosaurussen. We zien een worm die zijn prooi vangt met een soort lijmpistool. En kleurrijke schimmels die dode stof (dieren/planten) opnemen en daardoor een soort recyclesysteem zijn voor het bos.

Bijzondere planten

Verder was ikzelf gefascineerd door de ‘Pitcher planten’. Dit zijn planten met een diepe kruikvormige buidel die vloeistof bevat waarin insecten en andere dieren worden aangetrokken. Er zijn natuurlijk vleesetende planten die insecten eten, maar er zijn ook planten die een afspraak met de dieren hebben. In ruil voor bemesting of bestuiving, krijgt het dier voeding of een veilige schuilplek. Er is zelfs een plant die vleermuizen kan behuizen, de plant wordt hierdoor bemest met de guano.

In het Amazonegebied in Brazilië wagen de dieren hun leven voor wat mineraalrijk water. Deze bossen barsten nog van de roofdieren. Er zijn dan ook wel veel verschillende diersoorten aanwezig en er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt. Er zijn wel twee miljoen soorten insecten, waarvan de mieren qua aantal in de meerderheid zijn. De opruimers van het bos eten ook veel levende bladeren, ze ‘knippen’ de stukken blaadjes door en laten ze op de grond vallen.

Al deze stukjes worden naar het nest gebracht. De bladeren worden gebruikt om schimmel te creëren die de larven beschermd. Een andere, parasitaire, schimmel is juist de grootste vijand van de mier. Hoe cru ook, het is een prachtig proces om te zien hoe de kleurrijke schimmels de insecten overnemen. Zo worden de aantallen ingeperkt en dit houdt de balans in diversiteit van diersoorten in stand.

Veel diersoorten zijn echter wel in gevaar, onder andere door ontbossing door mensen. Dit zal voor veel vegans geen nieuws zijn. Orang-oetans zijn extra kwetsbaar omdat ze een lange opvoeding nodig hebben voor ze voor zichzelf kunnen zorgen. Hun jungle wordt steeds kleiner, waardoor ook ons eigen zuurstof- en aardekoelsysteem wordt afgebroken. De bossen die zuurstof produceren zijn voor ons net zo belangrijk als voor deze dieren.

Aflevering 4: Coastal Seas

Deze aflevering gaat over ondiep kustwater. Hier leven de meeste zeedieren. In minder dan 10% van het zeewater leeft 90% van de dieren. Dit komt omdat het zonlicht de bodem raakt waardoor er zeegras groeit. Kleine diertjes eten het zeegras en de roofdieren komen hier om te jagen.

Roofvissen jagen op ansjovis. De ansjovis zwemt in hele grote groepen, wat het moeilijk maakt om ze te vangen. We zien dolfijnen op hun aparte manier op ansjovisjacht. Door het zand op te schudden, schieten de vissen naar boven. De dolfijnen moeten de ‘vliegende’ vissen zien te vangen.

Zeeleven in actie

Het hele zeeleven is afhankelijk van het koraal. Haaien zijn cruciaal voor de balans in vissoorten. Helaas zijn er steeds minder haaien door overbevissing. Haaienvinnen worden nog voor veel geld verkocht in Azië. Als er minder roofdieren zijn, komt er een overschot aan andere soorten. De grazers van de zee houden het koraal vrij van zeewier en parasieten die anders het koraal overnemen.

De microplantjes die het koraal voorzien van voedsel (en kleur) worden verdreven door klimaatopwarming, want de zee verwarmt immers mee. Doordat ze hun voedselvoorziening kwijt raakt, wordt het koraal wit. We zien zeeën vol wit koraal, wat er misschien prachtig uitziet, maar het einde betekent van het zeeleven hier. Na een paar weken zonder voeding zal het koraal sterven. Naast de verwarming van de zee, verandert ook de pH-waarde, de zuurtegraad, door de toename van CO2. Er is geen rif dat beide veranderingen aankan. Zonder levend koraal zullen veel vissoorten uitsterven. Half van al het koraalrif is al dood. De rest kan volgen als we niets veranderen.

De jacht op de zee-egel

De docu-serie One Planet laat verder ook ondergrondse bossen zien. Een ondergronds bos van zeewier is belangrijk als voeding en schuilplaats voor de zeedieren. In het zeewier wonen zelfs otters. Otters moeten veel eten, ongeveer een kwart van hun gewicht. Otters zijn dol op zee-egels, de parasiet van de zeebodem. Zee-egels hebben een harde schaal waardoor niet ieder dier ze kan eten. Otters kunnen ze met hun klauwen openbreken.

Enkele grote vissen kunnen een kleine zee-egel wel open bijten. Soms word er mee gegooid, de onderkant van een zee-egel is zwakker. Als het lukt om er een om te draaien, vliegen alle vissen in de omgeving er op af. Daar waar het zeegebied niet beschermd is, en de populatie zeediersoorten uit balans is, krioelt het van de zee-egels. Hier is verder weinig leven mogelijk. Er is geen kelp en geen koraal meer. Op andere plaatsen in zee overheersen kwallen. Daardoor is er geen ruimte voor andere dieren. Ook dit is een zorgelijk teken dat de zee uit balans is.

In het laatste stuk van deze aflevering wordt er een beschermd gebied getoond. Hier herstelt het zeeleven zich en leven de vissen, het koraal en de haaien in balans samen. De grote mooie manta rog is ook naar dit gebied getrokken. Dit is één van de weinige plekken op aarde waar de biodiversiteit toeneemt. We hebben veel te weinig van deze oorden, waar de dieren veilig zijn.

Verder lezen? Klik dan hier voor deel 3 van deze docu-serie review.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger