Citroen-meringuetaart

Deze schuimtaart ziet er spectaculair uit met z’n opgehoopte schuimlaag. Het schuim bevat twee speciale ingrediënten: xanthaangom en agar-agar. Het eerste is voor extra hoog schuim - je kunt het eventueel weglaten - en het tweede voor dagenlang stevig blijven van het schuim. Laat de agar-agar dus beter niet weg, anders is het schuim op de tweede dag in een plasje water veranderd.
De taart moet goed afgekoeld zijn voordat je de schuimlaag er op doet. Bak dus eventueel een dag van tevoren.

Voor een springvorm van 25 cm. doorsnee of een vierkante vorm van 22x22 cm. Ook nodig: elektrische mixer en eventueel gasbrander.

Citroen-meringuetaart

Ingrediënten

Voor de bodem:

Voor de vulling:

Voor de meringue:

Bereiding

Maak eerst de bodem:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier.

Zeef de meelsoorten en het bakpoeder in een kom en voeg de overige bodem-ingredienten toe. Kneed tot er een kruimelig deeg ontstaan is; het hoeft geen samenhangende bal te worden. Breng de deegkruimels over in de bakvorm en druk goed aan; maak daarbij een rand van 3 centimeter. Zet dit in de oven en bak 15 à 20 minuten tot lichtbruin. Haal uit de oven.

Maak, terwijl de bodem bakt, de vulling:

De vulling krijgt een mooie gele kleur als je alleen kurkuma gebruikt. Wil je een groenige, ‘citroengele’ vulling maken, voeg dan ook nog een beetje spirulina toe.

Doe alle ingrediënten voor de vulling in dezelfde kom en roer ze met een garde tot een egale dikke vloeistof. Giet deze over de taartbodem en bak weer tot de vulling stevig en verend is; dit kan 1,5 uur duren. Laat nu de taart geheel afkoelen voordat je de schuimlaag maakt.

De meringue-laag:

Klop in een kom met een elektrische mixer de aquafaba met vanille-extract (en eventueel xanthaangom) luchtig en tot stijve pieken. Je zult merken dat dit sneller gaat met xanthaangom, en dat het mengsel viskeus is: het kleeft aaneen.

In een steelpannetje het appelsap, suiker en agar-agar al roerend aan de kook brengen. Laat een minuut doorkoken en voeg het dan, terwijl je klopt met de mixer, toe aan de aquafaba. Klop nog even door. Laat dan het schuim 10 minuten staan om op te stijven.

Verdeel het schuim nu over de taart. Maak met een vork zoveel mogelijk pieken. Pak dan je gasbrander of zet de taart kort onder de hete ovengrill om de uitstekende delen bruin te laten worden. Houd het goed in de gaten, zodat het niet teveel verbrandt!

Bewaar een restant taart in de koelkast. Dit schuim blijft dagenlang goed.

Tip: wil je deze taart glutenvrij maken? Neem dan voor de bodem het deeg van de glutenvrije appeltaart.