Citroen-meringuetaart

Deze schuimtaart ziet er spectaculair uit. Het schuim bevat twee speciale ingrediënten: xanthaangom en agar agar. Het eerste is voor extra hoog schuim en het tweede voor dagenlang stevig blijven van het schuim. Xanthaangom en agar agar zijn de koop bij grote supermarkten, (online) bakspeciaalzaken en de Holland & Barett. De taart moet goed afgekoeld zijn voordat je de schuimlaag erop doet. Bak deze dus eventueel een dag van tevoren. Overgebleven stukjes taart kunnen in een afgesloten doos een aantal dagen in de koelkast bewaard worden. Maar laten we eerlijk zijn: er zal geen taart overblijven!

Citroen-meringuetaart

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

Voor de meringue:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 25 cm doorsnee of een vierkante vorm van 22x22 cm met bakpapier.

Zeef de meelsoorten en het bakpoeder in een kom en voeg de overige deegingredienten toe. Kneed tot er een kruimelig deeg ontstaat. Het hoeft geen samenhangende bal te worden. Breng de deegkruimels over in de bakvorm en druk goed aan. Maak daarbij een rand van 3 centimeter hoog. Bak het deeg 15 tot 20 minuten in de oven tot het lichtbruin is en haal uit de oven.

Maak ondertussen de vulling. Doe alle ingrediënten voor de vulling in dezelfde kom en roer ze met een garde tot een egale dikke vloeistof. De vulling krijgt een mooie gele kleur als je alleen kurkuma gebruikt. Wil je een groenige, ‘citroengele’ vulling maken, voeg dan ook een beetje spirulina toe. Giet deze over de taartbodem en bak zo'n 1,5 uur tot de vulling stevig en verend is. Laat nu de taart geheel afkoelen voordat je de schuimlaag maakt.

Klop in een kom met een elektrische mixer de aquafaba met vanille-extract (en eventueel xanthaangom) luchtig en tot stijve pieken. Je zult merken dat dit sneller gaat met xanthaangom.

Breng in een steelpannetje de appelsap, suiker en agar agar al roerend aan de kook. Laat een minuut doorkoken en voeg het dan, terwijl je klopt met de mixer, toe aan de aquafaba. Klop nog even door. Laat het schuim 10 minuten staan om op te stijven.

Verdeel het schuim nu over de taart. Maak met een vork zoveel mogelijk pieken. Pak dan je gasbrander of zet de taart kort onder de hete ovengrill om de uitstekende delen bruin te laten worden. Houd het goed in de gaten, zodat het niet verbrandt!

Snijd de taart in mooie punten en serveer.

Tip: wil je deze taart glutenvrij maken? Neem dan voor de bodem het deeg van de glutenvrije appeltaart.
Deel dit recept