Geroosterde portobello’s met rode ui en boerenkool

Een frisse combinatie van gewokte boerenkool met portobello. Ideaal in de herfst of winter als lunch of voorgerechtje.

Geroosterde portobello’s met rode ui en boerenkool

Ingrediënten

Voor de marinade:

Bereiding

Voorbereidingstijd: 30 minuten (kan dag van tevoren) - bereidingstijd: 60 minuten

Hak twee teentjes knoflook fijn voor de marinade. Meng met appelazijn, agave of vegan honing en 2 eetlepels extra vergine olijfolie in kom. Bestrooi met wat peper en zeezout. Zet apart.

Verwijder de steeltjes uit de portobello's en leg ze met de open kant op een met bakpapier beklede plaat. Sprenkel de marinade erop en laat minimaal 30 minuten marineren. Je kunt dit ook de dag van tevoren doen en ze in de koelkast bewaren.

Verwarm de oven voor op 200 graden (op hete lucht) en rooster de portobello’s ongeveer 30 minuten. Keer ze halverwege om.

Snijd intussen de rode ui in heel dunne ringen (gebruik een mandoline of schaaf als je die hebt) en snijd twee teentjes knoflook in plakjes. Verwarm in een grote koekenpan of wok met deksel 2 tot 4 eetlepels olijfolie op matig vuur en bak de rode ui, plakjes knoflook en rode pepervlokken ongeveer 5 minuten.

Snijd de boerenkool grof en voeg toe aan de pan. Bestrooi met wat zout. Bak het geheel met deksel op de pan nog ongeveer 5 minuten, tot de boerenkool nog heldergroen is maar zacht. Schep zo nu en dan om.

Haal de portobello's uit de oven en vul ze met het boerenkoolmengsel. Garneer met wat pijnboompitjes en een paar vlokjes chili. Serveer per persoon 1 portobello.

Tip 1: Als voorgerechtje maak je 1 portobello per persoon. Als hoofdgerecht kun je dit verdubbelen naar 2 portobello’s per persoon en van de resterende vulling een bedje maken en daar de portobello op leggen.

Tip 2: Houd je vulling over, dan kun je daar de volgende dag wat aardappels bij koken, stampen en het boerenkoolmengsel erdoor roeren voor een lekker stamppotje.