Wat?! Ben jij nu ook al vegan?!

vegan“Ben je nu ook opeens vegan?” “Uhm, nou… ik eet in elk geval wel veel bewuster
tegenwoordig.” Dit gesprek voer ik sinds kort bijna dagelijks. Ik ben Paul en ik lust echt alles, behalve stroopkoeken en smekkies in alle smaken. O ja, en mijn vriendin is vegan. Ze woonde tot voor kort in het buitenland, maar twee weken geleden kwam ze terug naar Nederland en nu logeert ze bij mij. Woehoe!

Ik was dus kok
Ik was altijd kok, souschef. Dat betekent: lange dagen werken, schreeuwen in de keuken en onwijs lekker eten voor de mensen koken. Jarenlang heb ik mijn dagen in donkere restaurantkeukens gesleten en de mooiste gerechten bij mijn gasten op tafel gezet. Ik vind eten iets magisch hebben, juist omdat bijna zonder uitzondering, iedereen een grote grijns op zijn smoelwerk krijgt als hij of zij een prachtig gerecht proeft. Eten interesseert me al van jongs af aan. Ik kan me de middagen dat ik op de wasmachine zat bij mijn schoonzus, kijkend naar wat en hoe ze kookte, nog superhelder voor de geest halen. En dan opeens weet je het, je wordt conducteur! Eehm, kok bedoel ik.

En nu dan?
Sinds ik mijn wifey ken, eten we steeds vaker samen. Gezellig! Ik kook en zij wast af, terwijl ik uit lig te buiken. Natuurlijk heb ik veel vegan eten gemaakt toen ik nog professioneel kookte, maar dat was vaak niet meer dan alle niet-vegan- ingrediënten weglaten uit een gerecht. Tijdens het service op een drukke avond heb je vaak simpelweg geen tijd om
uitgebreid alternatieven te bedenken en te bereiden. Maar nu, nu heb ik maar 1 gast te eten!

Maar.. maar.. wat kook je dan?
Eigenlijk kook ik alles wat ik wil. Ik ken de eigenschappen van bijna alle ingrediënten en weet dus ook wat er gebeurt als je die dingen bij elkaar gooit, verhit, af laat koelen of heftig door elkaar schudt. Het lijkt bijvoorbeeld zo logisch om een ei in je gnocchideeg te smijten, zodat het deeg lekker plakt, maar zonder kan het ook. En als je dan toch echt dezelfde structuur in je deeg wil bereiken zonder naar eivervangers te grijpen, dan kan dat op zoveel verschillende manieren. De kunst is het zoeken van producten die dezelfde eigenschappen hebben als de ingrediënten die origineel in jouw gerechten ‘horen’. Makkie!

En waarom schrijf je dit dan?
Ik wist niet wat het veganisme inhield. Nu leer ik daar superveel over. Terwijl ik ondertussen ook kan vertellen wat ik weet. Precies dat ga ik hier ook doen! Ik kook dus traditionele gerechten, maar dan zonder vlees, vis, ei, zuivel of honing. Alles kan en alles mag! Sommige mensen noemen het ‘veganizen’, ik noem het gewoon koken.
Volgende keer krijgen jullie een vegan gerecht van me. Beloofd!

De groenten,

Paul – Art by PdeG

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger