Marjan ging ‘Hygge’ in Kopenhagen

Op doorreis naar Noorwegen vorig jaar, overnachtten we in Denemarken. Ook had ik het boek Hygge verslonden. Ik heb wat met Scandinavië. Op mijn bucketlist stond dan ook Kopenhagen en daarnaast met mijn oudste zoon Milan (24) een citytrip maken. Dit kwam heel mooi samen en we hebben het super leuk gehad in Kopenhagen.

Maar wat is Hygge dan?

Hygge staat voor een levenswijze, het beslaat meer dan gezelligheid. De Denen zijn heel bewust van genoeg ontspanning nemen, kwaliteit van leven, warmte en gezelligheid creëren met elkaar. Dat past bij mijn blog over ‘Slow your Life’.

Bij kwaliteit, Hygge en gezelligheid past heel goed een vegan lifestyle

En inderdaad in Kopenhagen kan je goed terecht als Vegan. Het hygge café die we de laatste dag nog ontdekten, is helemaal leuk en hip, met vegan keuzes. Iedere vrijdagavond een live concertje, check op Instagram. Een hele leuke eigenaar met oog voor vernieuwing. De inrichting met vintage meubeltjes van degelijke Deense kwaliteit en dus super Hygge.

Hostel voor een betere wereld

We logeerden in een hostel, leuk want ik kom de laatste jaren niet meer op dat soort plekken, Milan had het uitgekozen. Veel jongeren dus uit allerlei landen. Low budget ingericht en gerund met vrijwilligers. (onderste foto) Ook te vinden op Instagram.

De kamers hebben een naam van een land en daar kleuren bij, maar heel eenvoudig. Ik zag dat ze naast een free library nu een kleding swap winkeltje hebben ingericht. We hebben er niet ontbeten, maar het is jong en groeiend vanuit een blik voor een betere wereld. Ik vind het een aanrader, ook als je boven de 50 bent, 😉 en passend bij een vegan lifestyle.

In het straatje van Globalhagen, Ravnsborggade, waren nog veel meer leuke tentjes, waar je vegan keuzes had en b.v. heerlijke soya-latte of haver-latte kunt drinken. Eigenlijk in de hele stad zijn geweldige cafeetjes en eettentjes te vinden. Het is echt een super Hygge stad. De vibes zijn relaxed en cool.

En ook zelfs streetfood

Streetfood vonden we in het hippie dorp Christiania (vanaf 1971 een vrijstaatje) en vlak daarbij Foodtrucks permanent en tijdelijk, met genoeg vegan keuzes en ook geheel vegan tentjes. In het centrum een hotdog tentje met de heerlijke ‘notdog’ van tofu in een lekker bruin broodje.

Kopenhagen is hip en Vegan is behoorlijk gewoon!

En zo wordt het ook steeds meer hier in Nederland, geweldig gewoon. Kopenhagen maakte mijn verwachtingen zeker waar en het was super leuk om het met mijn zoon te ontdekken.

Vergeet ook niet een bezoekje aan de botanische tuin en het design museum te brengen als je er een keer verzeild raakt. En de zeemeermin, natuurlijk… Extra tip, huur een fiets.

En heel bijzonder, nadat we al weg waren was er een Pride Week!

Global Vegan, yeah!

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger