“Hey Joyce, mis je kaas niet enorm nu je vegan bent?!”

“Hey Joyce, mis je kaas niet enorm nu je vegan bent?”
Ik kan vrij kort en bondig antwoorden; Ja, ik mis kaas. Ook ik was iemand die altijd riep; “Ik kan nooit vegan gaan, dan ga ik kaas missen” – maar toch nam ik de stap om vegan te gaan. Of het kaas-gemis ooit minder gaat worden, kan ik niet met zekerheid zeggen.

kaas

Kaas vervangen
Er zijn echt gigantisch veel kaasvervangers te vinden tegenwoordig; Wilmersburger, Soyatoo Daiya Vegan Deli en Tofutti zijn maar enkele merken waarvan je vervangers kunt scoren. Ik heb uitvoerig verschillende soorten kaas getest, ik schreef er een artikel over op mijn blog en nog steeds koop ik regelmatig een kaasvervanger, stiekem ben ik toch op zoek naar het gevoel dat kaas me altijd gaf.

“Maar hoe hou je het dan vol?”
Dat is niet zo heel lastig, ik neem het gewoon niet. Het feit dat ik niet zo goed tegen lactose kan telt ook mee, eerder werd ik er altijd best beroerd van. Vroeger nam ik dat voor lief, nu verklaar ik mezelf gek. Waarom zou je iets eten waar je je niet goed door voelt?

Pizza zonder kaas
‘Vroeger’ koos ik altijd voor pizza met extra kaas. Tegenwoordig eet ik pizza graag zonder kaas.
kaas
Een gigantische omslag maar geloof me; maak zelf eens een pizza (je kunt kant-en-klare bodems in de supermarkt halen) en beleg deze royaal met tomatensaus, verschillende veggies en bijvoorbeeld vegan kipstuckjes of gemarineerde tempeh. Je mist de kaas dan echt niet!

Omgaan met kaas-cravings
Wil je graag vegan gaan maar twijfel je, net als ik eerst, door die enorme liefde voor kaas? Probeer het dan toch gewoon! Ik heb hier een aantal tips voor je om het toch vol te kunnen houden zonder kaas.
– Koop edelgistvlokken bij bijvoorbeeld Holland & Barrett of de natuurvoedingswinkel. Het heeft een kazige smaak en is vooral als je het fijn hakt met wat cashewnoten erg lekker. Ik strooi dit graag over bijvoorbeeld mijn pasta.

– Ga op onderzoek uit op het wereld wijde web! Er is bijvoorbeeld een Facebook groep waar mensen tips delen om zelf vegan kaas te maken – wie weet vind je nog een nieuwe hobby ook. Daarnaast staan er op YouTube allerlei recepten voor vegan kaassaus of vegan mozzarella.

– Shop eens bij een vegan supermarkt en kijk naar alle soorten vegan kaas die ze hebben. Probeer zo nu en dan eens wat en wie weet kom je iets tegen dat je helemaal geweldig vindt.

Uiteraard moet je er niet van uit gaan dat de vervangers net zo zijn als the real deal. Kaas is best wel lastig na te maken, maar plantaardige varianten worden steeds beter en smaken heerlijk. Ga er met een open mind in, het is een geweldige zoektocht en uiteindelijk ontdek je overal leuke producten die het nóg leuker maken om plantaardig te eten.

Tags:

Vegan catlady met een missie: Veganize the world! Joyce wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat vegan eten hartstikke leuk én lekker is. Meer blogs lezen…

Joyce

Blogger