Hoe makkelijk is dat veganisme eigenlijk & hoe ver kun je gaan?

Je hebt besloten om veganist te worden, maar wat dan? Soms kan deze stap erg moeilijk en overweldigend lijken. Gelukkig hoef je niet in één dag alles te veranderen. De meeste mensen maken langzaam de overstap naar veganisme en het verschilt per persoon hoe snel dat gaat. Vaak kost het ook wat tijd om te leren waar je op moet letten en welke producten veganistisch zijn. Eigenlijk is het allemaal heel makkelijk en voor je het weet heb je een nieuwe routine opgebouwd.

Begin makkelijk

In het begin is het vaak het makkelijkst en effectiefst om te beginnen met het vervangen van producten die 100% dierlijk zijn, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Als je dit moeilijk vindt, kun je dit ook onderverdelen in stapjes door bijvoorbeeld eerst met vlees te stoppen en zodra dit goed gaat ook andere dingen te gaan vervangen. Of door bijvoorbeeld eerst te beginnen met één veganistische dag in de week en dit langzaam uit te breiden.

Bedenk voor jezelf welke producten je normaal wekelijks koopt en probeer die te vervangen door plantaardige alternatieven. Koop bijvoorbeeld plantaardige melk/yoghurt/kaas en probeer verschillende vlees- en visvervangers. Probeer op die manier al je normale maaltijden plantaardig te maken.

Toen ik besloot veganist te worden, had ik geen idee waar in mijn supermarkt de vleesvervangers en plantaardige zuivel stond, dus het kan in het begin even zoeken zijn. Gelukkig went het vrij snel en heb je zo met boodschappen doen en eten een nieuwe routine opgebouwd.

Kies voor nieuwe gerechten i.p.v. voor vervangers

Mocht je om wat voor reden dan ook liever niet zo veel vervangers willen gebruiken, dan kun je ook proberen om eens hele nieuwe gerechten te maken. Er zijn genoeg lekkere maaltijden waar geen kant-en-klare vervangers in zitten, maar als je niet gewend bent om die te maken kan dat in het begin even lastig zijn. Zoek bijvoorbeeld eens op YouTube of kijk op de website van de VeganChallenge voor lekkere recepten zonder vervangers. Die zijn vaak een stuk goedkoper en zeker niet minder lekker dan een maaltijd met vlees.

Het lezen van de etiketten

Zodra het je gelukt is om vlees, vis, zuivel en eieren steeds te vervangen, kun je ook producten die dierlijke ingrediënten bevatten gaan bekijken. Check de verpakkingen van dingen die je koopt en kijk of er dierlijke ingrediënten in zitten zoals melk, ei, boter of dierlijke e-nummers (klik hier voor meer informatie over dierlijke e-nummers).

Van eigenlijk alle producten bestaat er wel een veganistische versie, maar soms betekent dat dat je misschien een ander merk brood/koekjes et cetera moet kopen dan je normaal gewend was. Misschien klinkt het in eerste instantie lastig dat je steeds etiketten moet lezen, maar dit valt in de praktijk echt reuze mee. De eerste week kost het wel wat extra tijd, maar al snel weet je van producten die je vaak koopt precies welk merk veganistisch is.

Als je het lastig vindt, kun je ook eventueel op Gewoon Vegan kijken welke merken veganistisch zijn of op vegan Facebook-groepen om tips vragen. Vaak zijn er genoeg ervaren veganisten die precies weten wat wel en niet vegan is.

Ook badderen kan veganistisch

Als je plantaardig eten onder de knie hebt, wordt het tijd om te kijken naar andere, non-food-producten. Zoek eens op of je tandpasta, douchegel, make-up en andere verzorgingsproducten veganistisch zijn en kies de volgende keer eventueel een ander merk.

Hieronder een paar links die je hierbij kunnen helpen:

https://www.shoplikeyougiveadamn.nl/nederlandse-dierproefvrije-cosmetica-lijst/bl-167/

https://veganwiki.nl/a/Lijst_van_veganistische_cosmeticamerken

https://veganwiki.nl/a/Lijst_van_veganistische_merken_met_verzorgingsproducten

https://veganwiki.nl/a/Tandpasta

https://veganwiki.nl/a/Scheerbenodigdheden

https://veganwiki.nl/a/Baby_verzorgingsproducten

Zie je jouw favoriete producten er niet tussen staan? Laat je niet meteen uit het veld slaan. Google dan even of stuur de fabrikant een berichtje om het na te vragen.

Wat is er vaak nog meer niet veganistisch?

Schoonmaakproducten. Ook kleding is niet altijd veganistisch. Als je kleding koopt, let er dan op dat het niet gemaakt is van bont, leer, wol, dons of zijde. Er zijn winkels die alleen maar veganistisch kleding verkopen, maar ook in ‘gewone’ winkels kun je kleding kopen zolang je de labels checkt.

Verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en kleding zijn eigenlijk de belangrijkste niet eetbare producten om op te letten. Toch is het ook bij het kopen van andere dingen handig om even na te denken of het misschien dierlijke ingrediënten kan bevatten.

Door stapje voor stapje op meer dingen te gaan letten is het eigenlijk heel makkelijk om veganist te worden. Doe dus vooral mee aan de VeganChallenge en probeer om steeds meer plantaardig te leven. Mocht je het lastig vinden of ergens tegenaan lopen, vraag dan vooral veganisten om meer tips.

Heel veel succes!

En bedenk dat in het begin wat foutjes maken, natuurlijk hartstikke menselijk is.

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger