Het vegan-in-5-stappen-plan van Marjan

Het milieu roept om onze steun en de dieren en ook je eigen gezondheid vragen zeker weten om meer bewustzijn in ieders eet- en leefpatroon. De bergen waren hoog, er is zoveel uit zijn voegen gegroeid. Bio-industrie, voedingsindustrie en consumptiemaatschappij als geheel, allemaal buiten proportie. Geleid door een verkeerd motief (commercie), naar mijn gevoel.

Mensen die geitenwollensokken droegen (grapje), waren zich daar allang van bewust. Maar dat er een collectieve verschuiving komt, vraagt vaak meer en tijd. Gelukkig lijkt die nu te komen.

Ben je er klaar voor vegan te gaan?

In dit blog een vegan-in-5-stappen-plan om een transitie te starten naar -meer – vegan: dier-, milieu- en gezondheidsvriendelijk eten, consumeren en leven.

Dat is groots en in al zijn facetten niet meteen allemaal haalbaar. Maar echt alle beetjes helpen, dus zet het stapje dat jij wil en kan maken. En ook: voor verandering is het nodig weerstand te overwinnen, dus geef niet meteen op, hè.

STAP 1 – Onderzoek

Onderzoek je motieven om anders te willen eten (ik focus hier op het dieet). Schrijf ze op en loop er een tijdje mee. Vraag andere mensen hoe zij ermee omgaan. Lees erover, kijk YouTube filmpjes en volg vegans op social media. Word je er blij en geïnspireerd van? Mooi, heel mooi! Klaar voor stap 2 van het vegan-in-5-stappen-plan.

STAP 2 – Actie

Schrijf je sowieso in voor de VeganChallenge!

Tot die tijd ga je natuurlijk zelf aan de gang en dingen uitproberen. Er zijn prachtige vegan kookboeken en op deze site en internet veel recepten te vinden. Kies ervoor om eerst één maaltijd van de dag volledig om te gooien naar vegan. De lunch bijvoorbeeld. Daarna volgen het ontbijt, het diner en de eventuele tussendoortjes en lekkere snacks.

Leer dat je niet letterlijk hoeft te vervangen. At je normaal hamburgers op woensdag, dan hoeven dit niet opeens groenteburgers te worden. Kies voor compleet andere gerechten en ontdek zo welke gerechten op jouw favorieten-lijstje komen.

STAP 3 – Verdiep

Ga een stap verder. Als je één maaltijd hebt vervangen, vervang er dan nu nog een en een tijdje later alle drie de maaltijden. Doe dit vooral op je eigen tempo. Sommige vegans gaan van de één op de andere dag over. Anderen doen er een paar jaar over of zijn. Kaas en ei lijkt vaak een grote stap. Wees vooral mild naar jezelf, wat past bij jou. En nogmaals: elke dag dat je wel vegan eet/leeft bespaart al heel veel leed.

Ik denk dat het belangrijkste is, dat je bewustzijn verandert naar dat wat je doet effect heeft op het leven in het algemeen en dat meer bewuste mensen steeds meer verschil gaan maken. Verdiep je verder in de vegan lifestyle door recepten uit te proberen, je manier van koken uit te breiden en vooral te genieten van de kleurrijkheid die een bord met veggies je biedt.

STAP 4 – Verbreed

Nodig vrienden uit voor een heerlijke vegan maaltijd. Verleid, maak nieuwsgierig,  maar laat ze hun eigen weg gaan. Blijf ook jezelf uitdagen om gevarieerd te eten en te genieten. Zoek plekken waar vegan op de kaart staat, koffietentjes met havercappucino of soja latte. En vegantaartjes, ja, vegan zijn is een feest!

Weet je het even niet, val dan terug op zilvervliesrijst, wortel, broccoli, avocado, sojasaus, tofublokjes, tomaatjes, komkommer en je kan al een heerlijk veganbowl maken. Stop altijd een appel en een bakje noten in je tas, voor momenten van trek of wanneer er niks vegans te vinden is. Blijf nieuwsgierig en actief. Moeilijke momenten komen er en steggel je, blijf dan mild en pak het vegan-in-5-stappen-plan gewoon weer op.

STAP 5 – Vegan Lover

Voordat je het weet, wil je niks anders meer. Na een week in het vegan-in-5-stappen-plan voel je je al lekkerder in je vel, ben je trots op de veranderingen die je teweeg brengt bij jezelf en voor de dieren en het milieu. Je gaat steeds meer houden van de vegan lifestyle. Neem kleine stapjes naar geen leer en wol meer en ontwikkel de vegan lifestyle verder.

Jouw eigen motieven zijn de belangrijkste motieven

De een gaat er verder in dan de ander. Er is geen veganwet, dus blijf goed onderzoeken naar jouw motieven. Met jouw motieven hou je het vol, daar val je op terug en ze zijn je anker. Vraag jezelf regelmatig af “Waarom doe ik dit?”. En aan de andere kant geeft het je veel positiefs en helpt dat om te verdiepen en te verbreden van je vegan-zijn.

Mijn boeddhistische lifestyle is mijn leidmotief, van daaruit maak ik mijn keuzes, zie daarvoor mijn Instagram: @mindfulveganlifestyle voor inspiratie. Of stel gerust je vragen.

Geniet nooit met mate, 😉

Marjan

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger