Een vegan baaldaggie

Jij bent al vegan of misschien heb je meegedaan aan de VeganChallenge of juist zin om een keer mee te doen. Het veganisme zit al in je hoofd. En daarom weet je waarschijnlijk allang waarom het belangrijk is en waarom jij je er beter door voelt of zal gaan voelen. Jou hoef ik niks meer uit te leggen.

Maar heb je gemerkt dat het soms best lastig is een veganistische lifestyle aan te houden? En zonder te mopperen, ik geef toe dat ik het niet altijd even makkelijk vind. Soms heb ik ook gewoon een vegan baaldaggie.

Maar hoe bedoel je dat dan, Sabine?

Nou, heel simpel. Ik ben nu bijna een jaar vegan, maar vind het soms nog erg lastig bepaalde vervangers te vinden. Vooral bij verzorgingsproducten. Eentje die past binnen mijn budget en ook nog eens aan al mijn verwachtingen voldoet.

Zo heb ik bijvoorbeeld nog geen fijne scheergel kunnen vinden die ik betaalbaar vind én goed genoeg. Daar baal ik natuurlijk van. Maar waarom zou ik me uit het veld laten slaan? Ik zoek gewoon door!

De zoektocht naar schoenen & laarzen

Schoenen en laarzen, nog zo’n voorbeeld. Schoeisel moet altijd aan een berg eisen voldoen: ze moeten lekker zitten zodat je geen zere voeten krijgt, ze moeten lang mee kunnen en ook nog eens betaalbaar zijn. Oja, en voor mij moeten ze dan ook nog vegan zijn natuurlijk. Ik heb ze nog niet kunnen vinden en daarom loop ik nog op mijn oude schoenen. Deze zijn echt fijn en ik huppel er vrolijk mee rond. Maar.. ze zijn niet vegan.

Weg superacties!

Als echte Hollander, ben ook ik gek op reclamefolders 😉 Hamsteren voor verzorgingsmiddelen stond altijd hoog op de to-do lijst, want het was de moeite waard. Maar die pret is nu echt over. Waar ik voorheen bijvoorbeeld de Kruidvat in dook om een voorraad douchegel en deodorant in te slaan, loop ik nu heel anders door de winkel. Want die 1+1 acties zijn top, maar gelden zo goed als nooit voor vegan producten. Even slikken.. en door!

Meer overslaan dan kopen

Ook de dagelijkse boodschappen doe ik nu natuurlijk anders dan voorheen. Langs de schappen lopen en ondoordacht producten in het karretje gooien, is geen optie meer. Trek in soep? Eerst checken welke kan. Sausje of een chippie? De keuze is ineens helemaal niet meer reuze. Maar is dit eigenlijk wel erg? Na verloop van tijd weet ik precies waar ‘mijn’ spulletjes liggen en loop ik zonder aarzelen langs alle andere producten. En tot mijn grote blijdschap komen er steeds meer lekkere producten bij. Haha.. zo moet ik alsnog mijn ogen goed openhouden in de supermarkt om deze nieuwe vegan-dingen niet te missen 🙂

Moet ik mij verdedigen voor mijn keuze?

Nou heb ik tot op heden weinig negatieve reacties gehad, maar vaak heb ik wel het gevoel dat ik me moet verdedigen voor mijn keuzes. Flauwekul natuurlijk, want het zijn mijn keuzes. Maar toch heerst er nog een hoop onbegrip, krijg je flauwe grappen op je bord of vergeten mensen dat je vegan bent en snappen dan niet dat jij dat taartje afslaat.

Ben ik complex?!

Het leven als veganist lijkt complexer dan dat van een vegetariër of omnivoor. Maar dat komt natuurlijk vooral omdat veel mensen er nog niet voor open staan. Zelf leer ik steeds beter over alle ins & outs van het veganisme, maar natuurlijk struikel ik ook nog weleens.

En soms, heel soms, ben ik er gewoon even klaar mee. Het eeuwige uitpluizen van ingrediënten, het verdedigen van mijn levenswijze. En ik wil af en toe ook gewoon spontaan uit eten gaan! Mijn hoofd blijft de woorden “gedoe” en “geplan” maar herhalen in mijn hoofd. Ik wil vrij zijn in alles wat ik doe. Ik wil niet ingewikkeld zijn! Hallo, ik ben ook maar een mens!

Maar dan breekt de zon door 😀

Dat gemopper klinkt behoorlijk zuur. En daarom stap ik er direct en vlug overheen. Pff, als je denkt dat ik het zwaar heb, denk dan maar eens aan al die miljoenen dieren die hun leven moeten geven omdat ik ‘s een baaldaggie heb. Zeker niet! Ik ben juist trots op mezelf dat ik de stap heb gezet. Dat ik heb gekozen voor een veganistische levenswijze en dat ik de wereld om deze manier steun. Dit doet al het gemopper teniet.

Ik ben er trots op mijzelf “vegan” te kunnen noemen.

Want hoe lastig het soms ook is, ik houd vol.

Tags:

Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…

Sabine

Blogger