Een blog over vlierbloesem

In de natuur is er zoveel te vinden voor vegans, waar je gratis van kan genieten. De mens leeft altijd al van wat er in de natuur te vinden is, maar we zijn er hier in het westen ver van af komen te staan.

Toch zie ik om me heen dat er weer meer aandacht voor komt en dat is enorm leuk en mooi. Tijd is een belangrijk element daarbij is.

Maak een beetje tijd vrij

Als je tijd hebt, kan je zelf heel veel vinden en maken. Ik heb mijn leven zo ingericht dat ik er meer tijd voor heb. Ik werk parttime en heb een minder luxe leven; zo heb ik al drie jaar geen auto meer, terwijl ik niet op een plek woon waar het openbaar vervoer lekker veel loopt. Met een andere mindset ontdek je andere manieren en waarden.

Speel met de tijd die je hebt en maak meer

Met de factor tijd is veel meer mogelijk dan je denkt. Voor mij is een vegan lifestyle ook andere keuzes maken op andere gebieden dan voeding.

Vandaag realiseerde ik me dat ik vlierbloesems heb gezien van de week,  maar wist niet meer precies waar. Dus ik ging een wandeling maken en heb ze gevonden. Wat een vreugde, de schermpjes met hele fijne, geurende bloemetjes. Ik heb een bakje vol geplukt en blij naar huis gewandeld.

Van deze bloesems kan je heerlijke siroop maken, hieronder vind je het recept.

Tijd is bij het maken ervan belangrijk, de bloesems moeten namelijk twee dagen trekken in water.

Aan de slag:

  • Zoek de vlierbes in een park, bos of tuin.
  • Plukken: de bloesem van de vlierbes.
  • Pluk hem niet leeg, want de besjes kunnen we later in het jaar ook nog gebruiken.

Recept voor vlierbloesemsiroop

Stap 1.  Pluk bloesems van de vlierstruik, was ze en haal de steeltjes eraf.

Stap 2.  Laat ze 1 à 2 nachten trekken in een grote pot of pan.

Stap 3. Zeef de vlierbloesem (theedoek/grote zeef), druk de bloemen goed uit.

Stap 4. Giet het vlierbloesemwater (3 lt.) in een pan, voeg het sap van een 2 citroenen toe en 5 flinke scheppen stevia poeder of een 0,5 kg rietsuiker/palmbloesemsuiker/kristalsuiker.

Laat het koken en oplossen. Kook het nog 2 minuten nadat alles is opgelost.

Stap 5. Giet de siroop in een schone flessen of potten en sluit meteen.

Met citroenzuur is het een jaar houdbaar, met het sap van een citroen 2-3 maanden.

Stap 6. Schrijf op een etiket de datum en naam van het goddelijke drankje.

3 TIPS:

* De siroop kan je de hele zomer gebruiken voor een verkoelend drankje met ijsblokjes, in de soyayogurt bijvoorbeeld, als zoetmiddel, of over je nicecream.

* Leuk om cadeau te geven, met een kaartje en een vlierbloesem eraan.

* De bloesem schermen kan je ook meebakken met pancakes.

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger