De VeganChallenge ervaringen van Elke

Hoe heb ik de VeganChallenge ervaren heb

De eerste keer heb ik zó lang gewinkeld… Alle etiketten lezen wat ik wel en niet mocht eten. Ongelofelijk waar overal melk of melkpoeder in zit! Het eten op zich ging heel goed. ’s Morgens at ik havermout, soms eens een boterham met pindakaas en speculoospasta. ’s Middags soep met crackers of maiswafels en ’s avonds weer iets anders. In het begin telkens nadenken of ik iets mocht eten en soms twee keer bij de ingrediënten kijken of ik dit wel mocht. Ik had ook veel recepten opgezocht op internet en een eetplanner gemaakt met wat ik zou klaarmaken.

De eerste week ging goed en ik was trots op mezelf dat het goed ging. Ik had ook de indruk meer energie te hebben dan anders. Ik voelde me fitter en voelde me goed omdat ik ook het gevoel had dat ik toch iets aan de wereld kan verbeteren. En ook dacht dat ik dat ik gezond bezig was.

Ik heb ook meer fruit gegeten door de challenge. Voor de challenge at ik als tussendoortje yoghurt met granola, maar tijdens de challenge meer fruit. Ik had me ook voorgenomen om een vegan speculoostaart te maken op de laatste dag, dat was dan mijn beloning.

Moeilijke momenten

Ik heb ook moeilijke momenten gehad. Zo zijn we een dagje uit geweest en het was heel warm en iedereen at een ijsje, ik niet. Maar toch geen ijsje genomen. Op mijn werk een koffiekoek aangeboden gekregen en toch geweigerd, iets wat ik anders niet zou weigeren. Ook heb ik twee keer ‘gezondigd’. Eén keer ging ik met vriendinnen uit eten en daar hadden ze niks vegetarisch. En toen heb ik ook gewoon een maaltijd van het menu gegeten. Ook was op mijn werk een overschot van paasontbijt over, sandwiches met allerlei beleg. Dit lag in de pauzeruimte. Ik had toen al honger, dus heb ik toch een sandwich met kaas gegeten. Achteraf had ik daar wel wat spijt van.

Ik vond het wel leuk om nieuwe recepten en nieuwe ingrediënten te leren kennen en vond het super om te gaan winkelen. In Nederland was ik ook eens bij de Jumbo gaan winkelen en daar hebben ze meer producten die vegan zijn. Ik vind dat ze in Nederland al meer open staan voor veganistisch eten dan België.

Lessen uit de VeganChallenge

Wat ik nu heb geleerd uit de challenge:
Vegan is niet altijd gezonder dan gewoon eten. Vegan kan ook soms vettiger zijn of er zit meer suiker in bepaalde producten. Het eten is ook soms duur, wat ik jammer vind! Door veganistisch te eten sta je toch eens stil bij wat het heeft opgeleverd. Beter voor dieren en uitstoot.

In de toekomst zal ik zeker meer letten op wat ik eet, zeker als het gezonder is! Volledig veganistisch blijft moeilijk, want ik eet wel graag nog eens een koffiekoek of een beetje vlees, maar dat wil ik beperken tot bij gelegenheden, bijvoorbeeld bij vrienden of in een restaurant.
Ik vind het knap van diegenen die veganist zijn. Constant op je eten moeten letten. En soms moeten zeggen: “Dit eet ik niet, heb je iets veganistisch?” in een restaurant of bij vrienden.

Tags:

Meer blogs lezen…

admin

Blogger