Vegans lunchen ook!

Vegans die lunchen
De meesten onder ons eten toch ten minste 3 maaltijden per dag. Voor wie werkt, betekent dat dus dat we 1 of zelfs 2 van die maaltijden op het werk verorberen. Als je eenmaal uitgedokterd heb wat je gaat eten, moet je er misschien dan nog wel het smalende commentaar van collega’s bijnemen. Of lunch je regelmatig met klanten en kies je niet zelf waar? In deze blogpost leg ik je kort uit hoe je makkelijk plantaardig kan lunchen.

1. Neem zelf iets mee
De eenvoudigste optie is natuurlijk zelf je lunch te voorzien. Als je graag brood eet, kan je gewoon beleg kopen in de (bio)supermarkt. Daar vind je doorgaans hele lekkere spreads of zelfs plantaardige kaas. Zelfs in de buurtsupermarkt vind je dingen zoals hummus, avocado, chocopasta of pindakaas.

Toch liever iets warm? Kook ’s avonds een extra portie en neem de restjes mee naar het werk. Zelf neem ik graag slaatjes mee. Je kan eindeloos variëren op granen + groenten + proteïne + peulvruchten. En maak dan ook gelijk 2 porties. Op de website van de VeganChallenge vind je nog veel meer recepten. Laat je inspireren en experimenteer vooral ook zelf.

2. Ga uit lunchen
Soms heb ik gewoon geen zin om extra te koken of om een brood te gaan. Op andere dagen heb ik dan weer een lunchafspraak. Niet altijd even gemakkelijk als je vegan eet. Maar hoewel veel restaurants of broodjeszaken geen standaard vegan menu hebben, is er meestal toch wel iets mogelijk.

lunch
*Foto: http://delilama.nl/menu-card/

Zo hebben veel Aziatische restaurants veel ‘accidentally vegan’ gerechten op de menukaart. Check gewoon even of er geen eieren of vissaus in de bereiding gebruikt zijn. Hetzelfde geldt voor de Midden-Oosterse keuken. Naast gegrild vlees vind je daar gewoon falafel met hummus of plantaardige mezes. Kom je in een restaurant en zie je niet meteen iets dat je kan eten? Spreek gewoon iemand van het personeel aan. Leg duidelijk (en vriendelijk!) uit wat je wel en niet eet. De meeste restaurants zijn zeker bereid om hun menu een beetje aan te passen. Uiteraard vraag je geen lasagne zonder kaas. Maar veel zaken zijn makkelijk te veganizen.

Het vegan-praatje tijdens de lunch
Als je plantaardig eet, gaat dat niet altijd onopgemerkt voorbij. Veganisme komt steeds vaker in de media. Dat is heel positief. Maar jammer genoeg zijn alle vooroordelen nog niet de wereld uit. De kans is dus groot dat je collega’s en/of lunchgenoten heel wat vragen hebben.

Het beste is om je dus zo goed mogelijk te informeren zodat je je in zo’n situaties niet ongemakkelijk voelt. Maar voel je in geen geval verplicht om steeds een antwoord klaar te hebben. De meeste mensen reageren positief als je het zelf ook zo benadert. Af en toe zal je misschien iemand hebben die een rare opmerking maakt, maar dat is omdat onbekend ook vaak onbemind is. Doe gewoon je eigen ding en geniet van je nieuwe ontdekkingen!

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger