Vegan voor de dieren

Een veganistische levenswijze voor de dieren
De meeste veganisten zijn in stapjes veganist geworden. Je gaat op onderzoek uit, leest verschillende artikelen, kijkt documentaires, voert gesprekken enzovoort. Voor mij was de eerste beweegreden om veganist te worden mijn gezondheid. Veganistisch eten leek voor mij veruit het gezondst door de vitaminerijke voeding.

Ik ging mij steeds meer verdiepen en kwam ook tot de conclusie dat deze manier van eten ten goede komt aan de aarde met zijn klimaat en natuur. Maar ook voor alle dieren. Ik ben op een andere manier van dieren gaan houden.

vegan

Houd jij van dieren?
Ik ben altijd al een ‘dierenvriend’ geweest, maar er is een wezenlijk verschil tussen het houden van dieren in het algemeen of het houden van huisdieren. De meeste dierenvrienden, bedoelen eigenlijk te zeggen dat ze van knuffelbare of ‘mooie’ dieren houden. Dit is natuurlijk relatief. Mijn hart smelt als ik een hond zie lopen, maar ik blijf liever uit de buurt van gevogelte. Op een of andere manier hou ik gewoon niet zo van dat gefladder.

Hoe dan ook, kies ik ervoor om geen dierlijke producten te gebruiken. Ik ben vegan voor de dieren en ik keur de manier hoe wij met dieren omgaan af. Ook al hou ik niet zo van gevogelte, ik zal geen kip of ei meer willen eten. De manier waarop hun leven bepaald wordt door de mens, vind ik niet oké. Ik vind dat we alle wezens op deze aardbol met respect moeten behandelen.

Zijn mensen beter dan andere dieren?
Mensen vinden zichzelf intelligenter dan andere dieren. Het geeft een bepaalde macht, waardoor mensen zich elitair voelen aan de rest van de dierenketen. Maar als wij nou echt zo intelligent zijn, waarom stoppen we dan van alles in ons mond zonder na te denken welk effect dat kan hebben?

Vaak begrijpen mensen nog enigszins dat een vegetariër geen vlees wil eten. Er zijn genoeg bewijzen dat dieren niet respectvol behandeld worden. Het vergt even wat meer van jezelf om te bedenken dat eieren, melk en kaas ook dierenleed met zich meebrengt.

Dierenleed door melk en eieren?
De dieren die deze producten produceren, zijn hun leven lang opgesloten en hebben een veel te kort leven vol pijn moeten doorstaan. Niet te bedenken dat alleen het vrouwelijk geslacht deze producten kunnen produceren. De mannetjes zijn hierin niet van belang. De haantjes in de eierindustrie worden na hun geboorte vergast of vermalen. De hennetjes worden direct doorgestuurd naar een doorfokbedrijf om op te groeien als leghen.

In de melkindustrie is het net zo droevig. Een koe is bijna haar leven lang drachtig. Net zoals mensen alleen melk produceren als ze een kindje krijgen, zal een koe alleen melk geven wanneer ze een kalfje krijgt. Een koe wordt kunstmatig zwanger gemaakt en dan begint de ellende. Het kalfje wordt vrijwel gelijk bij de moeder weggehaald. Een vrouwelijk kalfje staat hetzelfde noodlot te wachten, doorlopend drachtig en zal haar hele leven melk moeten geven. Een stier geeft geen melk, is nutteloos voor de melkindustrie. Hij zal in de vleesverwerkingsindustrie eindigen.

Waarom drinken volwassen mensen nog borstvoeding?
Er kleeft dus zeker wel dierenleed aan het eten van eieren en zuivel. En is het eigenlijk niet gek dat wij als (jong)volwassen mensen nog melk drinken? Melk is het voedsel voor baby’s. Net zoals borstvoeding voor een mensenbaby de beste voeding is, is koeienmelk dat voor een kalfje. Waarom gebruiken wij als volwassen mensen nog melk? Van een andere diersoort welteverstaan?


vegan

Ik begrijp dat het consumeren van dierlijke producten (helaas) een gewoonte is. Het lijkt volkomen normaal, want de meeste mensen zijn hiermee opgegroeid. Maar zullen wij, als intelligente diersoort, ons brein eens laten werken en gaan nadenken over hoe normaal dit is?

Ik vind het verschrikkelijk dat wij dieren niet meer zien als levende wezens, maar ze behandelen als gebruiksvoorwerpen. Het zit zo diep in ons systeem verweven dat het logisch is dat er tijd overheen gaat om anders te denken en hier ook naar te handelen. Het doet verschrikkelijk pijn als ik hoor hoe een kat of hond mishandeld is. Maar een koe of kip is niet anders. Ook niet als het in de supermarkt ligt of op de menukaart staat. Het is een levend wezen geweest.

Leef met hart en hoofd: verander je gewoontes
Toen ik veganist werd, ben ik gaan leven met hart en hoofd. Soms moeten we onszelf er toe aanzetten om een verandering te maken, hoe veilig het ook voelt om aan je gewoontes vast te houden. Soms is een verandering juist goed.

Veganistisch eten is een verrijking en het proberen waard. Word vegan voor de dieren!
Doe je met mij mee?

 

Tags:

Een dromertje met liefde voor gezondheid, eten en natuur. Ze maakt de wereld graag een stukje mooier door op een positieve manier haar kennis te delen. Meer blogs lezen…

Desirée

Blogger