Vegan eten met een budget

Budget vegan
Vaak krijg ik de vraag van mensen of ik meer uit ben gaan geven nu ik plantaardig eet. Op de een of andere manier denkt nog steeds iedereen dat plantaardig eten super duur is. Ik heb hier een aantal tips voor als je wél plantaardig wil eten, maar geen bergen met geld hebt. Ik heb per week een budget van € 50,- voor twee personen en drie katten. Ik eet plantaardig, mijn vriend niet. Gemiddeld geef ik aan ‘mijn’ boodschappen zo’n € 20,- per week uit.

budgetHaal geen dure vleesvervangers
Aii, dat is misschien even schrikken. Vleesvervangers zijn erg lekker, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Ik haal heel soms eens kipstukcjes, maar nog vaker haal ik een blok tofu of tempeh. Van één blok tofu kan ik drie dagen eten en met een blok tempeh doe ik ook zo’n drie dagen. Wist je dat tofu en tempeh een rijke bron zijn van eiwitten? Het is dus nog handig ook om het in je maaltijden te verwerken.

Koop in bulk
Eens in de 1 à 2 maanden ga ik naar de toko en koop daar van alles in bulk. Op die manier bespaar je geld. In één keer 10 kilo rijst kopen, is goedkoper dan tien keer 1 kilo rijst kopen. Dingen die handig zijn om in bulk te kopen: rijst, bulgur, pasta, gedroogde bonen/linzen/kikkererwten, kikkererwtenmeel. Het scheelt geld en verpakkingsmateriaal, twee vliegen in één klap!

Houd aanbiedingen in de gaten
Tegenwoordig hebben supermarkten vaak plantaardige melk in de aanbieding. Twee pakken voor € 3,- bijvoorbeeld. Als je een fan bent van plantaardige melk, raad ik je aan om dan in te slaan. Wel de houdbare variant natuurlijk, dan kun je er even mee vooruit. Ingeblikte groenten zijn ook handig om te hebben en zijn regelmatig in de aanbieding. Gooi de keukenkastjes vol met blikken bonen, linzen en erwten en je bent er helemaal klaar voor!

Koop diepvriesgroenten
Ik had echt een hekel aan diepvriesgroenten – ik dacht altijd terug aan de spinazie a la crème die we vroeger weleens kregen. Tegenwoordig heb je allerlei soorten groenten. Ik haal graag de Mexico melange, maar ook de diepvries broccoli, bloemkool, erwten en spruitjes doen het goed hier.

budgetHaal verse producten op de markt
De markt is echt een walhalla voor vegans (met een budget). Struin de groentekramen maar eens af. Ik scoor regelmatig top dealtjes op de markt. Vier mango’s voor € 1,-, twee dozen aardbeien voor € 1,50, bossen verse kruiden voor maar 50 cent en ga zo maar door. Op een goede dag kan ik voor € 10,- groenten én fruit voor een hele week halen op de markt.

Mijn methode
Bovengenoemde tips pas ik allemaal toe. Dingen die ik fijn vind, koop ik vaak wanneer ze in de aanbieding zijn. Ik heb een kast vol gedroogde bonen/linzen/erwten en een vriezer vol met groenten. Nu kan ik me voorstellen dat je jezelf ook weleens wil trakteren op een luxe product. Hoe ik dat doe?

Als er geld overblijft van de weekboodschappen (dat gebeurt vaak, ik heb per maand zo’n € 20,-  à € 30,- over) ga ik daarmee soms naar een (natuur)winkel en koop wat vleesopvolgers of bijvoorbeeld vegan ijs.

Vegan eten is écht niet duur, je moet er alleen vaak wel wat meer moeite voor doen om alles zo goedkoop mogelijk te krijgen. Maar geloof me; het voelt echt goed om een hele keuken vol eten te hebben voor een minimale prijs.

Vegan catlady met een missie: Veganize the world! Joyce wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat vegan eten hartstikke leuk én lekker is. Meer blogs lezen…

Joyce

Blogger