Uit eten als vegan

Hoe ga je uit eten als vegan?
Dat is wel een lastig puntje voor sommigen. Mijn vriend was in het begin nogal sceptisch; “Oh, dus nu kunnen we nooit meer uit eten samen.” – maar tot dusver heb ik vrijwel overal waar ik kom, heerlijk gegeten.

Verschillende apps en websites
Wil je spontaan uit eten en weet je niet wat er in de buurt zit? Gebruik dan Happy Cow of Vegan Compass.

Uit eten in een niet-vegan restaurant
Mijn ervaring is dat er overal altijd wel iets mogelijk is, maar om het allemaal zo soepel mogelijk te laten verlopen heb ik een aantal tips.
Bel het restaurant enkele dagen voordat je er wil eten en vraag of het mogelijk is om een veganistisch menu te krijgen.
Als je niet begrepen wordt, vraag dan of je de chef even kan spreken. Leg uit wat je niet eet en dan kunnen ze meestal wel iets lekkers voor je maken. Wanneer je besproken hebt hoe of wat, kun je reserveren (of daar nog even mee wachten). Vermeld alsnog bij de reservering dat je vegan eet. Noem hierbij wederom de producten die je niet nuttigt. Reserveer altijd minimaal twee dagen van tevoren, dan geef je de chef genoeg tijd om producten te bestellen en een menu te bedenken.

Maar wat eet je dan niet?
Geef bij het reserveren/contact altijd aan dat je geen vlees, vis, gevogelte, wild, zuivel/kaas, honing en inktvisinkt eet. Ja, inktvisinkt erbij vermelden is echt wel handig. Ik heb ondervonden dat er koks zijn die denken dat inktvisinkt geen dierlijk product is, dus om awkward situaties te voorkomen, kun je beter alles vermelden.

Spontaan ergens uit eten gaan
Stel dat je met vrienden bent en jullie besluiten spontaan een hapje te eten. Schiet dan vooral niet in de stress, want er zijn genoeg mogelijkheden. Je kunt uit het lijstje met bijgerechten vaak een volwaardig gerecht maken (denk aan rijst/pasta/aardappel garnituren met groenten) en anders kun je altijd nog aangeven dat je graag een grote salade wil (wederom aangeven wat je er allemaal niet in wil).

Oja, wist je trouwens dat traditionele pizzabodems gemaakt worden van enkel bloem, gist, zout en olijfolie? Heel soms zit er een zaak bij die melk aan de bodem toevoegt, maar check dat even bij de bediening en bestel dan lekker een pizza zonder kaas, dat gaat er (bij mij) altijd in!

Tags:

Vegan catlady met een missie: Veganize the world! Joyce wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat vegan eten hartstikke leuk én lekker is. Meer blogs lezen…

Joyce

Blogger