De basis. Wat is veganisme eigenlijk?

Het geiten-wollen-sokken-imago
Waar dacht jij vroeger aan toen je het woord ‘veganisme’ hoorde? Vast aan van die geiten-wollen-sokken-types, in de vorm van een hippie met sandalen in de winter. Wat eigenlijk vreemd is, want een geit geeft geen wol en een veganist gebruikt het ook niet. Maar dat terzijde. Veganisten, zij leken in jouw gedachte vast en zeker niet op jou en mij.

Tegenwoordig is veganist zijn allesbehalve stoffig. Het is zelfs hartstikke hip en daarom krijgt het steeds meer aandacht. Waarschijnlijk is het hippe aspect voor veel mensen niet het hoofddoel om vegan te worden. Maar dat het steeds meer in de spotlight staat, is natuurlijk perfect.

Wat betekent ‘veganisme’ eigenlijk?
Dit is wat je op Wikipedia kunt lezen: “Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Als zodanig gelden ten eerste delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine, leer, bont en wol) en ten tweede door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel en honing. Vaak worden alternatieven gevonden in het gebruik van plantaardige voedingsmiddelen en materialen. De meeste veganisten keuren ook exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren af, zoals het vasthouden van dieren voor vermaak of ter gebruik als proefdier.”

Meneer Donald Watson kwam in 1944 met de term ‘veganisme’. Hij bedoelde hier oorspronkelijk vegetariërs mee die ook geen zuivel gebruikten. Dit ontwikkelde zich echter verder. Zoals je kunt lezen, is het veganisme duidelijk iets anders dan een vegetarische levensstijl.

Wat voor invloed heeft het op je dagelijks leven?
Het begint met grote veranderingen in wat je eet. Geen dieren en niks wat van een dier afkomstig is. Je boodschappenlijstje verandert. Je controleert veel vaker de ingrediënten op verpakkingen en ook E-nummers worden onder de loep genomen. Dan zijn de beauty-producten aan de beurt. Wist je dat er soms ook dierlijke producten verwerkt zijn in bijvoorbeeld jouw shampoo en tandpasta? En dat deze producten ook nog eens op dieren getest kunnen zijn? Dubbel pech voor de dieren dus.

Daarnaast zijn er nog de sociale aspecten, zoals uit eten gaan. Het vergt iets meer tijd en energie om uit te zoeken waar je een tafeltje kunt reserveren. En uitjes. Naar het circus gaan bijvoorbeeld, of naar de dierentuin. En sporten zoals paardrijden, daar ga je vast en zeker snel anders tegenaan kijken.

Laat het je niet duizelen!
Ik kan me voorstellen dat als je deze informatie leest, je het behoorlijk gaat duizelen. Begrijpelijk. En herkenbaar. Dat gevoel herken ik zeker. Dat gevoel heb ik zeker in het begin gehad en nu zelfs nog wel eens. Maar de aanhouder wint. Doorzetten en het je eigen maken. Gewoon stap voor stap. En als je per ongeluk een keertje de fout in gaat, dan is dat natuurlijk ook niet erg. Je doet toch je best?

Maar wat nu dan?
Haak niet gelijk af na het lezen van dit stukje. Haak niet af omdat het ingewikkeld lijkt. Maar bedenk eens goed wat jij het liefste zou willen ten aanzien van de dieren, maar ook de aarde. Veganist worden doe je niet in één dag – het is een leerproces waar je instapt. Daarin ontwikkel jij je tot een leefwijze waar jij je goed bij voelt en waar heel veel dieren jou dankbaar voor zijn.

Mijn tip voor jou: begin met je inlezen over het veganisme. Wat het precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Bekijk de onderdelen los en ontdek zo bijvoorbeeld waarom melk helemaal niet goed is voor elk en wat er mis is met het dragen van wol. Ook zijn er verschillende documentaires die je kunt kijken. Bijvoorbeeld Cowspiracy, gewoon te zien op Netflix. Beelden maken altijd meer indruk dan tekst.

Hier vind je een paar beginnetjes!

Dit zijn wat documentaires die je kunt bekijken!

Daag jezelf uit met de VeganChallenge
De perfecte stok achter de deur is de VeganChallenge. Probeer het gewoon. Je wordt ondersteund met een nieuwsbrief en Facebookpagina. Je kunt bij het team van de VeganChallenge terecht met al je vragen en problemen.

Duik erin en probeer het veganisme te begrijpen. Dan komt de overstap vanzelf.

Tags:

Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…

Sabine

Blogger