Zoetigheid & baksels – vegan natuurlijk

‘Wat eet je dan wel?’ Die vraag krijg ik regelmatig als ik vertel dat ik vegan ben. Jij weet natuurlijk net zo goed als ik dat vegans niet alleen maar wortels eten. Er zijn genoeg heerlijke zoetigheden die vegan zijn. In het begin is het misschien even zoeken. Ik help je een handje en zet mijn favorieten voor je op een rijtje.

 Zoetigheden in de supermarkt

Ik ben zelf groot fan van Tony’s Chocolonely en van de nieuwe Delicata lijn van de Albert Heijn. Van Tony’s zijn puur-kokos-pecan en puur-amandel-zeezout vegan. Ook hebben ze nu een limited edition – puur-karamel-cacaokoekjes – die superlekker is! De AH heeft tegenwoordig naast de ‘standaard’ pure chocolade, ook chocola met een twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van pure chocola met aardbei en balsamico? Of bosbes en viooltjes? Het klinkt in eerste instantie vreemd, maar ze zijn verrassend lekker! Als je meer van melk of wit houdt, zijn er vegan alternatieven die gemaakt zijn met rijstmelk. Deze vind je onder andere bij de EkoPlaza. Ik vind zelf de melkvariant met hazelnoten van het merk Vego erg lekker.

Lekker Nizza koekjes soppen in je thee

Koekjes kopen vond ik in het begin een hele opgave. Het leek wel alsof er in alle koekjes wel iets van eiwit, roomboter of melk zat. Inmiddels weet ik welke vegan zijn en welke niet en is kiezen een stuk makkelijker geworden. De ‘Robuuste koeken’ van LU met stukjes chocolade zijn absoluut favoriet. Daarnaast word ik blij van de stroopkoekjes van Punselie’s, speculooskoekjes en de welbekende Oreo’s. En wist je dat Verkade ook een paar vegan ‘klassiekers’ heeft? Mijn oma had altijd van die gesuikerde Nizza koekjes in huis, die je zo lekker kunt soppen in je thee. Yes, it’s vegan!

Tussendoortjes in een handomdraai

Ik ga het niet ontkennen: vegan zijn vraagt soms net iets meer voorbereiding. Niet op elke gelegenheid wordt rekening gehouden met vegans. Gelukkig zijn er genoeg lekkere dingen die je snel klaar kunt maken. Sinds ik veganist ben, heb ik de combi banaan-pindakaas ontdekt, heerlijk op een cracker. Net als banaan met kaneel. Met een beetje ahornsiroop en kaneel maak je heerlijke geroosterde amandelen. En met wat dadels, noten en kokos kun je heerlijke ‘powerballetjes’ maken die je makkelijk meeneemt. Als je liever iets kant-en-klaar meeneemt kun je altijd gaan voor de standaard Liga Evergreen of Fruitkick, Snelle Jelle of de fruitrepen van Nakd.

TIP: Zorg dat je standaard iets van een tussendoortje in je tas hebt voor het geval er ergens geen vegan opties zijn.

Vegan bakken

Ook als je net als ik van bakken houdt, is er genoeg om te ontdekken. Toen ik net vegan was, vond ik het vervangen van eieren best lastig. Na een tijdje kwam ik erachter dat eieren vervangen helemaal niet altijd nodig is. Een appeltaart doet het prima zonder ei, net als pannenkoeken. Met wat experimenteren met verhoudingen heb je vaak geen eivervanger nodig. Daarnaast zijn er op internet genoeg vegan bakrecepten te vinden die je op weg kunnen helpen. Een van mijn favorieten is de bananabread van Lisa goes Vegan. En natuurlijk is er op de website van de VeganChallenge genoeg inspiratie te vinden. Check ook eens mijn blog voor leuke recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vegan brownies?

Als vegan hoef je echt niets lekkers te missen.

Wat is jouw favoriete vegan snack?

Tags:

Het liefst sta ik de hele dag in de keuken. Ik wil graag laten zien dat vegan eten en duurzaam leven niet moeilijk hoeft te zijn. Laten we de wereld samen mooier maken. Meer blogs lezen…

Annemiek

Blogger