Zelf Vleesvervangers maken

Als beginnend veganist is ineens dat lapje vlees van je bord verdwenen. Of misschien was het dat al wel verdwenen, en gebruik je nu regelmatig een vervanger.  In de winkel is er een breed assortiment aan vleesvervangers, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Naast ‘lekker’ en ‘goddelijk’ hoor ik ook vaak ‘niet te vreten’ of ‘te duur’. Dat zijn goede redenen om uit te zoeken of je het niet zelf kan maken. Het is makkelijker dan je denkt, bovendien goedkoper en je kan zelf de smaak bepalen. Door het zelf te maken kun je ook nog eens voor gezonde ingrediënten zorgen. En als je ’s moe en hongerig thuiskomt en er moet nog gekookt worden, haal je nu een paar burgertjes uit je vriesvak, en heb je binnen no time een gezonde maaltijd.

 

 

Ingrediënten voor 12 burgers van 80 gram

Basis:

250g gekookte zwarte bonen
250g gekookte zilvervliesrijst
100g havermout
30g maizena
10g zout
20g edelgist
1el liquid smoke
Dit alles fijn maken en mengen.

Voor de textuur

kies bijvoorbeeld uit:
250g walnoten
250g boerenkool
250g broccoli
250g paddenstoelen gebakken
250g zeewier geweekt
Snijd de stukjes textuur met een mes tot stukjes van 2-5 mm en meng ze daarna door de basis. Vorm daarna platte, dunne schijfjes en bak deze op een laag vuur totdat er aan beide zijden een korstje is ontstaan.

Tags:

Meer blogs lezen…

Ap Reinders

Blogger