Zelf vleesopvolgers maken

Als beginnend veganist is ineens dat lapje vlees van je bord verdwenen. Of misschien was het dat al wel verdwenen, en gebruik je nu regelmatig een vervanger. In de winkel is er een breed assortiment aan vleesopvolgers te vinden, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Naast ‘lekker’ en ‘goddelijk’ hoor ik ook vaak ‘niet te vreten’ of ‘te duur’. Dat zijn goede redenen om uit te zoeken of je het gewoon zelf kan maken. Het is makkelijker dan je denkt, bovendien goedkoper en je kan zelf de smaak bepalen! Door het zelf te maken kun je ook nog eens voor gezonde ingrediënten zorgen. En als je ’s moe en hongerig thuiskomt en er moet nog gekookt worden, haal je nu een paar burgertjes uit je vriesvak, en heb je binnen no time een gezonde maaltijd.

 

 

Ingrediënten voor 12 burgers van +/- 80 gram

Stap 1: De basis
  • 250g gekookte zwarte bonen
  • 250g gekookte zilvervliesrijst
  • 100g havermout
  • 30g maizena
  • 10g zout
  • 20g edelgist
  • 1el liquid smoke

Maak dit alles fijn en meng het geheel.

Stap 2: Kies de textuur
Kies bijvoorbeeld uit:
  • 250g walnoten
  • 250g boerenkool
  • 250g broccoli
  • 250g paddenstoelen gebakken
  • 250g zeewier geweekt
Stap 3: Mengen maar
Snijd de stukjes textuur met een mes tot stukjes van 2-5 mm en meng ze daarna door de basis.
Stap 4: Burgers maken en bakken
Vorm platte, dunne schijfjes en bak deze op een laag vuur totdat er aan beide zijden een korstje is ontstaan.

Tags:

Meer blogs lezen…

Ap Reinders

Blogger