Zelf bruine-bonen-burgers maken? Makkie!

Zelf bruine bonenburgers maken is erg makkelijk. De burgers smaken lekker bij allerlei gerechten. Bijvoorbeeld met bulgur en gewokte groenten of zelfs als broodjes ‘hamburger’.

Zelf maken

In de supermarkten heb je tegenwoordig een grote keuze aan vleesvervangers en ook bonenburgers. Zelf maken is wel voordeliger en zo weet je precies wat erin gaat. Het mengsel kun je een dag van tevoren maken en zelfs 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Recept voor bruine bonenburgers

Voor 4 grote burgers

(je kunt ook dunnere hamburgers maken, dan haal je er ongeveer 6 uit)

Bereidingstijd : 1,5 uur (inclusief koelkasttijd)

  • 250 gram bruine bonen uit blik (uitlekgewicht)
  • 8 champignons in kleine stukjes gesneden (klein, maar niet te fijn – voor de bite)
  • 2 wortels in heel kleine blokjes gesneden (0,5 cm bij 0,5 cm)
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 teentjes fijngeperste knoflook
  • 1,5 eetlepel kerriepoeder
  • Theelepel gerookte paprikapoeder
  • Theelepel zwarte peper of chilivlokken
  • 2 theelepels zout
  • 2 stuks fijngesneden zongedroogde tomaatjes
  • 60 gram gemalen havermout (met een vijzel malen of in een hakmolen)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel maizena mengen met een klein scheutje water in een kommetje
  • Olie

Bereiding

  • Snijd alle groenten zoals hierboven aangegeven.
  • Maal de havermout fijn.
  • Fruit de de gesnipperde ui en worteltjes in een koeken op middellaag vuur. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg na 3-4 minuten de stukjes champignons toe en bak deze nog een minuut of 2 mee.
  • Was de bruine bonen uit blik met water en laat uitlekken.
  • Voeg de bruine bonen toe aan de groenten en bak nu een minuut of 2 op wat hoger vuur mee.
  • Zet het vuur uit en laat de groenten afkoelen (minimaal een kwartier)
  • Voeg de havermoutmeel, bloem en maizena toe en stamp met een stamper. Het hoeft geen fijne puree te worden: tussen grof en fijn in.
  • Zet het mengsel nu minimaal een uur in de koelkast.
  • Haal het mengsel 10 minuten van te voren uit de koelkast voor je ze gaat bakken. Draai met je handen 4 ronde bollen van het mengsel. Druk nu het bolletje langzaam plat met je handen. Druk ook de buitenkanten aan zodat het een mooie hamburger vorm krijgt.
  • Bak de bruine bonenburgers vervolgens in een koekenpan met een beetje olie in een paar minuten aan beide kanten. Je kunt ze daarna eventueel nog een paar minuten in de oven leggen, maar dat is niet per se nodig.

Meer recepten van Mitu? Hier vind je een scala een veganistische recepten op haar blog. Van ontbijt, lunch, diner tot toetjes. Ook op haar Instagram deelt ze food foto’s om je te inspireren.

 

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger