Wist je dat je van seitan (verhakselde en gekookte tarwegluten) heerlijk gehakt kunt maken? En dus ook… gehaktballen!
Wat haal ik in huis voor 4 grote gehaktballen?
Je kunt er natuurlijk ook een hele stapel kleine balletjes van draaien.
- 110 ml water of bouillonpoeder
- 100 g seitanpoeder
- 1 klein uitje + eventueel 1 knoflookteentje
- ½ eetlepel fijne mosterd
- 5 g zout, peper en kurkuma/geelwortel, nootmuskaat
- bloem
- paneermeel
- margarine (voor kleine balletjes is olijfolie ook goed)
- ca. 1 liter water
Keukengerei
Zorg ook voor een grote schaar of scherp mes, een pan en een koekenpan.
Aan de slag!
Kneed het water en het seitanpoeder door elkaar tot een samenhangende massa.
Kook het water/bouillon en leg het seitandeeg erin. Je kunt dit, als je wilt, ook eerst in stukken knippen/snijden.
Kookt het water? Laat het dan 30 minuten doorkoken. Het deeg ‘bloeit’ dan steeds groter.
Wanneer je het deeg korter kookt, dan blijft de seitan stugger. Je mag natuurlijk zelf kiezen wat jij lekker/fijn vindt.
Klaar met koken? Dan houd je zo’n 610 gram over. Dit giet je in een zeef boven een pan of schaal.
Druk het overtollige kookwater uit het deeg.
Maal het deeg tot fijne stukjes of verhaksel het in de keukenmachine.
Aan het ‘gehakt’ voeg je toe:
- Het fijngesneden uitje
- De uitgeperste knoflook
- De mosterd
- Zout & de andere kruiden naar smaak
- 2 eetlepels (afgestreken) bloem wanneer het mengsel alsnog te nat is.
En dan:
Meng alles goed door elkaar en maak de ballen.
Rol ze door een mengsel van bloem, paneermeel en wat zout.
Als je wilt, kun je de ballen ook platter maken. Dit is misschien handiger bij het bakken.
Verhit margarine of olie in een koekenpan en voeg de ballen toe.
Bak ze rondom bruin.
De grote ballen hebben zo’n 20 minuten nodig om gaar te bakken. De kleine balletjes moet je echt regelmatig omdraaien zodat ze een krokant korstje krijgen.
Andere recepten met seitan: https://vegetus.nl/basis-seitan/
Eet smakelijk!
Christine
Chris is een echte "Vegan Race Rat". Een prestatieloopster die heeft gekozen voor een plantaardige levensstijl. En zij lust alles. Met haar Duitse vegan-kennis verrijkt zij onze blog. Meer blogs lezen…