Vitamine B12 voor baby’s en kinderen

Als vegan is het aan te raden om een B12 supplement te nemen. Het lichaam kan deze vitamine namelijk alleen opnemen uit dierlijke producten. Indien je geen dierlijke producten eet dan heb je grote kans op een B12 tekort. Soms wordt B12 aan producten toegevoegd, maar de hoeveelheid is onvoldoende. B12 is onmisbaar voor de hersenen, een goede werking van het zenuwstelsel en erg belangrijk tijdens de zwangerschap

Hoeveel B12 heb je nodig?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme valt te lezen dat je vanaf je 14e levensjaar zo’n 2,8 mcg B12 per dag nodig hebt, dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Zwangere vrouwen hebben zo’n 3,2 mcg per dag nodig. Vrouwen die borstvoeding geven zelfs 3,8 mcg per dag. Tekorten ontstaan gemakkelijk terwijl het niet schadelijk is om te veel vitamine B12 binnen te krijgen.

B12 tekort bij kinderen

Een B12 tekort kan leiden tot een achterstand van de groei maar ook tot een ontwikkelingsachterstand. Het kan eveneens leiden tot huidklachten, een zwak immuunsysteem, concentratieproblemen, gebrekkige motorische vaardigheden, et cetera.

Het is dus van belang om voldoende B12 tijdens de zwangerschap te gebruiken, maar ook daarna is een goede aanvulling van belang. Met een bloedtest kan de voorraad aan B12 gemeten worden.

Hoeveel B12 heeft een baby nodig en wat grotere kinderen?

Ik vond dit schema online en het is behoorlijk overzichtelijk. Het zou je wat handvatten kunnen bieden.

Meer lezen over B12?

Twijfels?

Schroom niet om een afspraak te maken met een diëtist of arts. Vertel ook aan de verloskundige dat je vegan eet, zodat er onder andere een B12 bloedtest gedaan kan worden.

Liefs,

Minon

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger