Veganisme uitleggen aan kleine kinderen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun leven om te gooien en veganistisch te worden. In sommige gevallen worden kinderen hierin meegenomen. Op een bepaalde leeftijd is je kind oud genoeg om te begrijpen wat veganisme is en waarom mensen veganistisch worden. Maar hoe pak je dit aan?  

 

Hoe leg je veganisme uit aan kinderen?

Veganisme is een levenswijze waarin men ernaar streeft geen gebruik te maken van dieren voor hun voeding, kleding of experimenten. Dit is natuurlijk niet de juiste manier om dit aan kinderen uit te leggen. Daarom zullen wij je in dit artikel uitleggen hoe je dit wel kunt doen. 

Sommige kinderen weten wel wat vegetarisch is, maar weten niks van veganisme. Je kunt in je uitleg kort benoemen wat het verschil is. Bijvoorbeeld met deze zin:

“Wanneer mensen er voor kiezen geen vlees en vis meer te eten noem je dit vegetarisch. Sommige mensen kiezen er voor om ook geen producten afkomstig van deze dieren te eten of te gebruiken. Zij drinken dan geen melk, eten geen kaas en dragen geen leren schoenen of een wollen jas. Deze mensen noem je veganistisch.”

Je kunt je kind uitleggen waarom bepaalde producten bij dieren horen. Je kan bijvoorbeeld zeggen:

“De melk die je in de winkel ziet liggen is van een koe. Daarvoor moet de koe gemolken worden. Of de warme wollen truien die in de winkels hangen, zijn gemaakt van de vacht van een schaap.”

Waarom worden mensen veganistisch?

Ook zijn er verschillende redenen waarom mensen veganistisch worden. Dit kan je kort uitleggen door de verschillende redenen te benoemen en te vertellen wat het inhoudt. Dit kan op deze manier: 

“Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor hebben gekozen veganistisch te zijn. Mensen kunnen dit doen voor hun gezondheid. Veel sporters volgen een vegan dieet, omdat dit goed is voor je lichaam. Sommige mensen zijn dierenvrienden en kiezen er daarom voor geen vlees of vis meer te eten. Een reden wat ook heel veel voorkomt is het milieu. Bij het produceren van vlees komen er te veel broeikasgassen in de lucht, wat heel slecht is voor het milieu.”

Om alles wat duidelijker uit te leggen kan je onderstaande infographic gebruiken. Het is belangrijk dat kinderen op basis van onderstaande redenen (of een andere reden) zelf de keuze gaan maken om veganistisch te worden of te blijven. Hier hoort een duidelijke uitleg bij. Om wat duidelijker in te gaan op alle redenen kun je zeggen:

“Om al het vlees en de andere dierlijke producten klaar te maken voor verkoop, wordt er veel water en grond gebruikt. Dit water en grond wordt vervuild met mest en vervuilende stoffen. Dit is erg slecht voor de aarde, omdat de aarde niet zo hard kan werken. Hierdoor verwarmt de aarde en kunnen de ijsberen en pinguins straks niet meer op de Noord- en Zuidpool wonen, omdat al het ijs is gesmolten.”

Al het vlees wat in de winkel ligt, zijn ooit dieren geweest. Deze dieren zijn geboren met het doel om in de winkel te belanden. Deze dieren hebben niet veel vrijheid en hun leven is niet leuk. Door geen vlees meer te eten en andere dierlijke producten, hebben minder dieren zo’n slecht leven.

Doordat je geen dierlijke producten eet, hoeft je lichaam minder hard te werken. Het verteren kost namelijk veel energie. Ook komen er soms stoffen in je lichaam die er niet horen. Dan word je ziek. Dit voorkom je door deze producten niet meer te eten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits. Babysits is een online oppas platform die het voor ouders en oppassen gemakkelijk maakt om met elkaar in contact te komen. Hiernaast geeft Babysits om de toekomst van de kinderen. Door middel van vele knutselwerkjes wilt Babysits de kinderen op een speelse manier onderwijzen over klimaatverandering. 

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger