VeganChallenge ervaring: Tomas

Tomas

Elk jaar doen er weer duizenden mensen mee aan de VeganChallenge. Alleen wat gebeurt er nadat de challenge is afgelopen? Blijven ze dan veganist of gaan ze weer terug naar hun oude eetpatroon? Tomas is veganist gebleven nadat hij in 2015 meedeed en deelt vandaag zijn ervaringen.

Waarom heb je meegedaan aan de VeganChallenge?
Ik at gewoon vlees en andere dierlijke producten, totdat ik in oktober 2015 werd uitgedaagd voor de VeganChallenge, door een vriend die sinds een maand veganist was. Ik had al een aantal keer meegegeten met hem en ook al een paar keer zelf veganistisch gekookt en moet zeggen dat het mij toen redelijk beviel. Ik had wel enorm veel moeite met de juiste producten te vinden.

Hoe verliep de challenge?
In de maand van de VeganChallenge hadden wij samen een schoolreis naar Wenen. De eerste grote uitdaging: een slecht Engels en Duits sprekende bediende van een Grieks restaurant uitleggen dat wij écht geen dierlijke producten aten. Na wat ongemakkelijkheid, veel half-Duitse en half-Engelse zinnen later was het dan toch gelukt. We kregen dan ook het meest uitgebreide diner van iedereen. Een overwinning!

In Wenen ging er een wereld voor mij open. Het barstte in die stad van veganistische restaurants, lunchrooms en veel restaurants hadden wel veganistische opties of deze waren eenvoudig bespreekbaar.

Hoe was het om weer terug naar Nederland te gaan?
Toen ik terug in Nederland kwam, in Groningen om precies te zijn, merkte ik dat het hier wel even heel wat anders was. Mensen vragen heel vaak of het moeilijk is om veganistisch te eten. Ik zeg vrij snel: “Totaal niet! Je gaat juist creatiever koken en zolang je in oplossingen denkt, wordt het alleen maar leuker!”

Wat is het lastigste aan veganist zijn?
Ik denk dat ik het vragen naar veganistische opties toch wel een van de lastigste dingen vind. Het is toch een soort sociale horde die je neemt. Als ik het eenmaal heb gedaan en ik krijg dan die lekkere groentepizza die ik wilde, is het ook enorm belonend. Ik beantwoord gerust alle vragen die mij toekomen en hoop dan ook mensen te inspireren. Het verhuizen naar de Randstad veranderde wel veel wat betreft mijn veganistische opties, maar ook hier: erg veel vragen.

Hoe voel je je sinds je veganist bent?

Sinds ik veganist ben geworden voel ik mij iets fitter, kan ik beter voor mijn belangen opkomen en ben ik kritischer geworden naar de dingen die ik consumeer. Ik voel me ook blijer! Tijdens dit jaar heb ik de lekkerste tiramisu ooit gehad en is het mij gelukt in het Frans veganistisch eten te bestellen tijdens mijn vakantie. Veganist worden is voor mij tot aan de dag van vandaag een hele goede ervaring geweest!

Heb je nog een tip voor de deelnemers?
Wees vooral niet bang en ga voor die VeganChallenge en ontdek wat jij echt van eten vindt!