Vegan Challenge ervaring: Brenda

Elk jaar doen er weer duizenden mensen mee aan de Vegan Challenge. Alleen wat gebeurt er nadat de challenge is afgelopen? Blijven ze dan veganist of gaan ze weer terug naar hun oude eetpatroon?  Brenda heeft meegedaan aan de Vegan Challenge en deelt vandaag haar ervaringen.

FotoBrenda

Waarom deed je mee aan de Vegan Challenge?
Het idee om vegan te worden sluimerde al een aantal jaar ergens in een hoekje van mijn achterhoofd. Hoe dieren in de vee-industrie worden behandeld is ronduit afschuwelijk. Ieder dier is, net als ieder mens, een individu; geen product. Dat ik zelf gewoon vlees, vis, eieren en zuivel at, maakte me een ontzettende hypocriet. De VeganChallenge gaf me net dat laatste zetje om m’n ideaal na te leven!

Hoe heb je het ervaren?
Als een ontdekking en uitdaging in één. Om van de één op de andere dag te stoppen met dierlijke producten eten is behoorlijk ingrijpend, want er ontstaan gaten in je voedingspatroon. Sojayoghurt, havermout en pindakaas waren de grote redders van de maand. Na een paar dagen kwam er wat meer variatie en regelmaat in. Vreemd maar waar: dat je minder keus aan producten hebt, geeft onwijs veel rust in je hoofd.

Ben je veganist gebleven?
Ik had tijdens de VeganChallenge vaak ontzettende cravings naar yoghurt. Na de vegan maand ben ik het gelijk weer gaan kopen, maar gek genoeg had ik er veel minder trek in dan vóór de challenge. Ik heb het geleidelijk afgebouwd. Nu mis ik het niet meer. Inmiddels ben ik dan ook full time vegan.

Wat heeft de VeganChallenge voor jou betekend?
Dat ik nu veganistisch eet! Dat heeft me veel meer rust in mijn hoofd gegeven. Niet alleen doordat er minder keuzestress in de supermarkt is, maar ook omdat ik geen hypocriete dierenrechtenactivist meer ben. Ennnn.. ik ben samen met een mede-vegan een vegan project gestart! Mijn website staat vol blogs, recepten en illustraties, neem gerust een kijkje!

Heb je nog een tip die je de deelnemers mee wil geven?
Ja, dat is toevallig ook waar m’n allereerste blog over gaat! Ik verklap alvast een heel waardevolle tip: wees niet bang om meer koolhydraten te eten. Dankzij alle low-carb dieetgoeroes zijn we bang gemaakt voor dingen als brood, rijst en fruit. Nergens voor nodig, want koolhydraten heb je juist nodig! Ik kan daar een heel verhaal over schrijven, maar voor nu zal ik me inhouden. Ik wens je heel veel succes en plezier deze VeganChallenge!