‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, aldus het gezegde. Voor plantaardig eten en de vegan lifestyle geldt dat zeker ook. Maar wat komt er bij kijken om kinderen vegan op te voeden? Tim Tat vertelt je meer.
Veel mensen worden op latere leeftijd veganist, al dan niet na jaren als vegetariër te hebben geleefd. Er zijn dus ook ouders bij die de keuze maken om volledig plantaardig te gaan eten. Dat is niet alleen voor henzelf een grote omslag, maar ook voor hun kinderen.
Velen zullen worstelen met de vraag of ze hun kinderen ook veganistisch moeten ‘opvoeden’. Dit zal bij jonge kinderen makkelijker zijn dan bij pubers en jongvolwassenen, die een eigen mening hebben en daarnaast ook beïnvloed worden door hun vriendjes, vriendinnetjes en door reclame en andere media.
Zelf sta ik hier vrij pragmatisch in, maar toch ook met het gevoel dat iedereen de vrije keuze heeft om te leven zoals hij of zij wil. Natuurlijk probeer ik mijn kinderen mee te geven wat de waarde is van onze natuur en dat we de plicht hebben er zorgvuldig mee om te gaan en dat dat zeker geldt voor de dieren om ons heen. Vegetarisch opvoeden ligt tegenwoordig vrij voor de hand, maar plantaardig is nog minder gangbaar. Veel lekkernijen voor kinderen bevatten ei, melk of andere dierlijke ingrediënten, waaronder ook vaak E-nummers.
Naast de verkrijgbaarheid is er ook nog eens een actieve promotie van dierlijk eten gericht op kinderen. Want hoe kunnen wij ‘saaie’ veganisten nou opboksen tegen die leuke clown met zijn hamburgers waar alle ‘coole’ kinderen altijd met hun partijtjes naar toe gaan? Een vraag waar ik als ouder vast niet als enige mee te maken heb gehad.
Als voormalig rebelse tiener weet ik dat ‘dwang’ of belerende preken geen enkel nut hebben, dus pak ik het anders aan. Volwassenen denken al dat veganisten alleen selderij en tofu eten, dus moeten we bij coole kids extra ons best doen om te bewijzen dat alles wat zij lekker vinden ook zonder dierenleed gemaakt kan worden. Gewoon door hun eigen ouders en zo vers als het maar kan. Toegegeven, het vergt wat werk, maar dan heb je ook wat. Chocoladetaart, veganaise, poffertjes, pizza enz. Het is allemaal in een handomdraai gemaakt met o.a. recepten van de VeganChallenge.
Laat de kinderen meehelpen met het maken van hun favoriete eten en ze zullen het nog lekkerder vinden. Tijdens het koken kun je uitleggen waarom je geen gewone melk gebruikt, waarom je bepaalde ingrediënten niet en andere wel neemt of hoe je de natuur, de dieren en de mensen helpt door plantaardig te eten.
Op een speelse manier kun je een eind komen en het is natuurlijk nog leuker als je ziet hoe enthousiast de kinderen worden en ze bijvoorbeeld hun vriendjes of vriendinnetjes ook deelgenoot willen maken.