Vegan in gezelschap

Je bent al een week onderweg! Je zult langzaam merken dat het eten an sich niet zo’n probleem is. Het kost in het begin wat meer tijd om de etiketten uit te pluizen en je gaat gewapend met een boodschappenlijstje de supermarkt in. Iets lastiger, voor mij en voor vele andere vegans, is plantaardig eten in sociale situaties. Ik geef je een aantal tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Quirine en haar taartje

Omgeving

Vegan eten ligt in gezelschap nou eenmaal wat ingewikkelder. Hoe de mensen in de omgeving reageren op jouw –nieuwe- manier van eten en leven. Het kan zijn dat jouw vriend(in), vrienden en familieleden het niet snappen en vinden dat je ‘normaal’ moet doen. Ze maken zich zorgen omdat ze denken dat je bepaalde voedingstoffen mist of ze hebben geen idee wat ze moeten koken.

Tijd geven en goed inlezen

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat je ze de tijd moet geven. Als jouw vrienden en familie zien dat het geen bevlieging is, maar dat je achter jouw keuze staat, zullen ze het (uiteindelijk) accepteren. Jij zou het andersom toch ook doen? Het hielp mij om me goed voor te bereiden op een aantal vragen die ik kon krijgen: ‘Wat is er mis met zuivel en eieren?’, ‘Krijg je wel genoeg vitaminen binnen?’, ‘Wow, wat eet je dan wel?!’. Ik vond het fijn om een aantal documentaires te kijken en me goed in te lezen waarom ik geen dierlijke producten meer wilde consumeren. Het gaf mij vertrouwen en ik kon daardoor goed beargumenteren waarom het voor míj belangrijk is.

Flauwe grappen

Hiermee kom ik aan op het volgende punt: begin geen discussie. Voor jou is dit belangrijk, maar dat betekent niet dat anderen dat ook vinden. Ik begin nooit zelf over dat ik vegan ben, pas als mensen geïnteresseerd zijn en vragen stellen, vertel ik er over. Dring het niet op aan anderen. Niemand zit te wachten op een betweterige vegan die commentaar geeft als iemand een stuk vlees besteld in een restaurant. Andersom werkt het ook: als vrienden en familie jou ongevraagd voorzien van commentaar of flauwe grappen maken, mag je voor jezelf opkomen en zeggen dat je dit niet fijn vindt.

Spontaan langskomen

Zomaar bij iemand gaan eten, kan wat lastiger zijn. Dat hoeft niet voor jou te zijn, maar wel voor de persoon die jou ontvangt. Bied aan om samen te koken of neem wat eten van thuis mee. Voorbereiding is the key! Als ze eenmaal proeven wat voor lekkere gerechten je kunt eten, zullen ze begrijpen dat je hiervoor helemaal geen dierlijke producten nodig hebt. En dat je echt niet alleen maar sla eet. Het allerleukst blijft om mensen op een positieve manier te verrassen met vegan maaltijden. Wedden dat ze om het recept vragen? Succes!

Over mij

Hi, ik ben Quirine! Ik ben 25 jaar, woon in Amsterdam en sinds een jaar ben ik vegan. Vorig jaar heb ik meegedaan met de VeganChallenge en dat was voor mij de perfecte aanleiding om mijn complete levenswijze om te gooien. Plantaardig eten en leven bevalt mij zó goed, dat ik het super leuk vind dat jij hier nu ook mee bezig bent. Naast in de keuken staan en vegan hotspots ontdekken is mijn andere passie schrijven. Op The Vegan Effect deel ik wekelijks alles over mijn vegan lifestyle en wat daarbij komt kijken. Ook via mijn Instagram @quirinesmit vind ik het leuk om zoveel mogelijk volgers op een positieve manier te inspireren. Hopelijk heb je wat aan mijn artikelen die ik voor de VeganChallenge schrijf. Ik wens je veel plezier! Liefs, Quirine

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger