Vegan als student

Als je op Instagram #vegan zoekt, krijg je veel foto’s van fancy vegan eten, avocado’s, jackfruit, vleesvervangers en papaya’s. Allemaal heel lekker en leuk, maar niet op het moment dat je nog een week op je stufi en/of salaris moet wachten en je een beetje bang bent dat je pinpas piept bij het afrekenen van je boodschappen.

Vegan met een beperkt budget

Er zijn veel tips over hoe je vegan kunt zijn op een beperkt budget; naar de markt om 4 uur, seizoensproducten kopen, naar de Lidl en de Aldi, je eten invriezen, geen dure kant-en-klare vleesvervangers, in grootverpakkingen kopen, gedroogde peulvruchten. Maar wat maak je daar dan mee? En al helemaal als student, wanneer je budget niet groot is en je ook niet zoveel tijd wil besteden aan koken en alles ook nog eens foolproof moet zijn.

Zelf ben ik bijna zes jaar lang student geweest en voor mij is dit scenario heel herkenbaar. Hierbij een paar snelle en goedkope gerechten die je met weinig kookervaring kan klaarmaken. Veel van deze gerechten zijn al studentenklassiekers, maar nu de vegan variant.

Chili sin carne/bonensoep

Dit heb je nodig nodig: bruine bonen/kidneybonen, paprika, tomatenpuree, ui, knoflook, rijst, paprikapoeder, piment, komijn, chili (eventueel: mais, avocado, vegagehakt).

Snelle en makkelijke versie: warm een blikje bonen op met een blikje tomatenpuree, tomatenblokjes, een gesneden paprika, een gesneden uitje, teentje knoflook, wat paprika poeder, komijn, piment, chilipoeder en koriander. Kook hierbij rijst.

De goedkopere versie is om voor gedroogde bonen te gaan. Deze moet je een nachtje laten weken en dan in 45 minuten gaar koken in water. Het duurt wat langer, maar het is een stuk goedkoper.

Als je te veel hebt gemaakt kan je altijd nog wat bouillion toevoegen en het de dag erna als bonensoep eten of een keer de chili met wraps eten in plaats van rijst.

Heb je wat meer geld? Dan kan je nog wat mais, verse koriander, vegan gehakt of avocado toevoegen.

Kikkererwtencurry

Dit heb je nodig: tofu/kikkererwten, currypasta/poeder (komijn, kurkuma, paprika, koriander, gember), kokosmelk (of water/boullion), rijst/noedels, groenten naar keuze (ui, knoflook, prei/wortel/broccoli/bloemkool/etc)

Snelle versie: Fruit een ui met knoflook en wok de kleingesneden groente in wat kokosmelk en voeg dan na 5 minuten de currypasta toe, roer goed door en voeg meer kokosmelk naar smaak toe, meer kokosmelk zorgt voor een mildere, romigere curry. Voeg op het einde de kikkererwten toe en warm ze op. Serveer de curry met rijst.

Goedkoper wordt deze curry als je lokale seizoensgroenten gebruikt, gedroogde kikkererwten en een eetlepel kerriepoeder (mix van komijn, kurkuma, paprika, koriander en gember) in plaats van currypasta.

Je kan deze curry ook met tofu maken in plaats van kikkererwten of een wat meer fancy vleesvervanger zoals kipstuckjes.

Tags:

Dymphie heeft in Amsterdam al vele vegan hotspots ontdekt en ondekt ze nu ook in Bonn en Keulen, waar ze promoveert op klimaatbestendige landbouw (over planten uiteraard). Naast alle milieu-aspecten van veganisme deelt ze ook haar ervaring met vegan reizen en veganisme met een studentenbudget. Meer blogs lezen…

Dymphie

Blogger