Sabine’s boodschappenlijstje? Dit staat er altijd op

Ik vind dat je sommige producten gewoon in huis moet hebben. Waarom? Omdat het gewoon lekker is, een goede basis voor vele recepten of gewoon handig voor als je onverwacht eters krijgt.

Ik deel mijn boodschappenlijstje met jullie

Ja, ik werk altijd met een boodschappenlijstje. Niet alleen om te onthouden wat ik nodig heb voor de maaltijden, maar ook als hulpmiddel wanneer producten bijna op zijn. Niet alleen bijvoorbeeld koffie of brood maar ook voor deodorant, tandpasta, et cetera. In de keukenla ligt altijd een kladblok waar alles op wordt geschreven. Het voorkomt (meestal) dat je onnodige producten koopt of dat je misgrijpt.

Deze 5 dingen staan altijd op mijn lijstje:

  • Bonen (allerlei soorten)
  • Havermout
  • Tomatenblokjes
  • Sojamelk
  • Edelgist

Bonen… in alle soorten en maten

Bonen gebruik ik vaak in de hoofdmaaltijd. Naast dat er veel eiwitten in zitten, zijn ze ook gewoon lekker en gezond. Ik giet het vocht af en spoel ze even onder de kraan. Daarna voeg ik ze bijvoorbeeld toe aan een pan met allerlei gebakken groentes. Linzen (een peulvrucht) zijn geschikt om lekkere burgers mee te maken maar ook zalig in allerlei schotels of soepjes. Heb je wel eens kikkererwten (peulvrucht) door een salade gedaan? Ideale aanvulling voor een heerlijke maaltijdsalade.

Heerlijk Havermout

Havermout is voor mij de start van de dag. Vrijwel dagelijks begin ik mijn dag met een grote kom havermoutpap gemaakt met amandelmelk. Ik voeg daar vaak een schep pindakaas (staat overigens ook altijd op mijn lijstje..) aan toen, hennepzaadjes, cacaonibs en wat fruit zoals blauwe bessen of banaan. Havermout is van nature glutenvrij, super gezond en geeft veel energie om je dag goed te beginnen.

Vaak krijg je na het eten van brood al snel weer trek. Ik verzeker je: dat gebeurt niet na een lekkere kom havermoutpap. Ook kun je havermout de nacht ervoor alvast weken in plantaardige melk of water en bewaren in de koelkast. Zo maak je ‘overnight oats’, vaak lekker als het wat warmer weer wordt. Mmmm… met kaneel, rozijntjes en stukjes appel.

En dan de tomatenblokjes

Tomatenblokjes staan ook standaard op mijn lijstje want ze zijn ideaal als basis voor pastasaus, in je bonenschotel of als begin voor je soep. Natuurlijk kan je kant en klare saus kopen maar die zijn niet altijd vegan en bevatten vaak een hoop minder gezonde toevoegingen. Tomatenblokjes zijn neutraal van smaak en kun je heel lekker klaarmaken met verse of gedroogde kruiden. Pasta koken, eventueel vegan gehakt toevoegen en lekkere groentes bakken, tomatenblokjes er door, lekkere kruiden erbij en serveren met wat vegan kaas. Hoe lekker is dat?!

Sojamelk, ik kan niet zonder

Sojamelk staat ook standaard op mijn lijstje en dan wel de gezoete. Hier maak ik thuis regelmatig een lekkere cappuccino mee maar hij is ook ideaal om pannenkoeken mee te maken of een klein scheutje te gebruiken in je soep, smoothie of schotel. Mijn voorkeur gaat uit naar de sojamelk van het eigen merk van de Appie maar uiteraard kun je ook de Alpro of andere eigen merk sojamelk gebruiken. De ongezoete vind ik opgewarmd geen fijne smaak hebben dus die gebruik ik eigenlijk nooit. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Weet jij wat edelgist is? Ik heb ‘t altijd in huis

De laatste op mijn lijstje is edelgist. Nou staat dat niet elke week op mijn lijstje aangezien ik wel even toe kan met een bus, maar hij staat wel meerdere keren per week bij mij op tafel.

Ongetwijfeld heb je al wel eens van edelgist gehoord of gelezen tijdens de VeganChallenge. Het is een inactieve gist die diverse B vitamines bevat en een ietwat nootachtige smaak heeft. Ik strooi het vaak over de salade, bonenschotel, pasta, pizza en sommige stamppotjes. Je kunt er ook een soort Parmezaanse kaas van maken door ze te malen met cashewnoten of ze verwerken in een kaassausje.

Dit was mijn top 5! Ik ben benieuwd naar jouw boodschappenlijstje. Wat staat daar bij jou altijd op?

 

Tags:

Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…

Sabine

Blogger