Vlierbloesemsiroop

In mei-juni bloeit de vlier met prachtige witte bloesems die soms een hele straat doen geuren. Het aroma kun je vangen in een limonadesiroop. Hiermee kun je het hele jaar door genieten van het vlier-aroma! Je moet je flesjes hiervoor wel steriliseren. De beschrijving lees je hieronder.
De vlierbessen, die in september afrijpen, kun je niet rauw eten maar de bloesem wel. Hij is ook erg mooi en lekker op een salade.
Pluk de bloemschermen die net open zijn gegaan. Controleer ze op kleine beestjes voordat je ze in het water doet, maar spoel ze niet af. Bedenk dat de bloesem een dag moet trekken in het water voordat je er siroop van gaat maken.

Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten

Verder nodig:

Bereiding

Doe de vlierbloesemschermen in een schaal en giet er een liter water bij. Doe er een bord op en daarop een gewicht (bij mij: een jampot en daarop een stapel kookboeken) om te zorgen dat de vlierschermen onder water blijven. Laat dit zo 24 uur staan. Niet langer, want dan ruikt het niet meer lekker.

Leg een zeef op een pan en doe daarin een stuk kaasdoek of een schone theedoek. Giet hierin de inhoud van de schaal. Laat uitlekken en knijp een beetje uit. Gooi de bloesems weg.

Ontsmet nu de flesjes of potjes. Breng hiervoor in een pan een liter water aan de kook met een lepeltje schoonmaaksoda. Spoel hierin een voor een de flesjes, potjes en doppen uit (handschoenen aan, want heet!). Spoel ze na met schoon water en laat ze uitlekken op een theedoek. Ontsmet op dezelfde manier het kannetje en de soeplepel.

Breng intussen het bloesemwater aan de kook met de suiker en het citroenzuur of citroensap. Laat deze al roerend oplossen. Als de vloeistof kookt, 30 seconden laten doorkoken. Draai nu het vuur uit.

Nu ga je de flesjes vullen. Dit gaat waarschijnlijk het makkelijkste door eerst wat siroop in de kan te gieten en van daaruit in de fles. Draai er de dop op.

Laat de fles rechtop staan en draai een vierkantje plasticfolie (15x15) om de hals en doe daar een elastiekje omheen. Zo kan er geen lucht in de fles komen. Zet de fles niet op zijn kop, want de siroop is zo vloeibaar dat ze, onder de dop door, uit de fles zou lopen.

Als de siroop afgekoeld is, plak je een etiket op de fles met naam en productiedatum. De siroop is lang houdbaar, maar na een jaar of twee zwakt de smaak af.

Tip: de siroop is ook erg lekker in een mixdrankje met witte wijn en bruisend water. Proost, op een mooie lentedag!

Of giet de siroop als sausje over een pannenkoek, een plakje cake of een bolletje ijs.

Let op: schoonmaaksoda is niet hetzelfde als baking soda. Ze is niet eetbaar.