Misosoep

Misosoep is een gerecht waar je werkelijk waar, eindeloos mee kunt variëren. In dit recept kun je kiezen voor een langzame variant, waarbij je zelf je vegan dashi bouillon maakt de avond van tevoren, of voor een snelle variant, waarmee je soep binnen een kwartier op tafel staat.

Misosoep

Ingrediënten

langzame variant:

snelle variant:

overige ingrediënten:

Bereiding

Bereiding bouillon:

Bereiding voor de langzame bouillon: Vul de avond van tevoren een pan of glazen pot met 1 liter kraanwater. Maak met een schaar een aantal knippen in de gedroogde kombu vellen. Deze geven dan beter smaak af in het water. Doe de kombu vellen en de gedroogde shiitakes in het water. Bewaar een nacht in de koelkast zodat de smaken in je bouillon kunnen trekken.

Als je de soep wil gaan bereiden de volgende dag: Bak in een pan ui, knoflook en gember aan. Voeg het geweekte water met de kombu en shiitake toe. Verwarm langzaam op laag vuur voor minimaal een kwartier totdat het kookt. Wanneer het bijna kookt, haal de kombu en shiitakes eruit. Snijd de shiitake in plakjes en voeg opnieuw toe aan de bouillon. Proef de bouillon. Als de bouillon niet zout genoeg is, kun je er beetje bij beetje wat sojasaus in doen. Vergeet niet dat misopasta ook zout is, dat voeg je later nog toe.

Voor de snelle bouillon: breng 800 ml water aan de kook en voeg hier een bouillonblokje aan toe of bouillonpoeder.

Bereiding miso soep:

Dep met een theedoek wat vocht van de tofu en snijd de tofu in kleine blokjes. Snijd de wortel, kool ( en paddenstoelen als je de snelle variant hebt gekozen) klein en bak alles in een pan met een scheutje sojasaus tot het zacht is.

Breng in een pan de bouillon aan de kook, zet het vuur uit en voeg de misopasta toe. Als dit is opgelost, leg hierin je rijstnoedels om te garen. Voeg ook de taugé toe. Roer alles goed door.

Haal de noedels uit de bouillon en doe ze in een kom. Leg de groente en gebakken tofu in de kom op de noedels en giet over met de bouillon. afhankelijk van je rijstnoedels duurt het langer of korter voordat ze zacht zijn als je ze direct gaart in de soep. Je kunt er voor kiezen ze apart te koken naar aanwijzing van de verpakking.

Knip er wat lente ui over, garneer eventueel nog met geroosterd sesamzaad en chili olie en je bent klaar!

Tip: je kunt eindeloos variëren met groente in deze soep. Kies bijvoorbeeld eens voor paksoi, babymais, bamboescheuten of sperzieboontjes!