Vegan kaas

Wanneer mensen de overstap maken naar veganisme, zeggen ze vaak dat ze kaas missen. Maar vegan kaas kun je zelf maken!

Vegan kaas

Ingrediënten

Benodigdheden:

Bereiding

Voorbereiding: 5-10 minuten - stomen: 45 minuten - rijpingstijd: 12-24 uur

Zet een pan op met voldoende water (300 ml) om te kunnen stomen. Zet er een stoomrekje in.

Smelt de kokosolie. Zorg dat je neutrale kokosolie hebt, anders smaakt je kaas straks naar kokos. Voeg dan de overige ingrediënten toe en roer het goed door. Dit kan met de keukenmachine, maar het kan ook met de hand of mixer.

Giet het mengsel in de kom en zet deze op het stoomrekje (kijk uit voor de hete dampen!). Leg het schoteltje er omgekeerd op, zodat neerslaande dampen terug in de pan lopen en niet in de kom.
Stoom de kaas 45 minuten op een lage stand. Laat daarna de kom ongeveer 1 uur op een koele plek afkoelen.

Haal het kaasje voorzichtig uit de kom en laat het op een schaaltje in de koelkast verder afkoelen en 12 tot 24 uur rijpen.

Je kunt de kaas afgedekt in de koelkast 1-2 weken bewaren, liefst niet volledig luchtdicht.

Tip: Je kunt de kaas na de eerste koelperiode al serveren, maar dan is de kaas nog zacht en moeilijker te snijden (maar al wel heel lekker!).

Variaties

  1. Je kunt variëren met extra smaakmakers zoals pesto, fenegriek, bieslook, (bos-)ui, komijn, zongedroogde tomaat, olijven, brandnetel, etc. Experimenteer!

  2. In plaats van maïsmeel kun je ook andere meelsoorten gebruiken, zoals rijst-, boekweit- of amandelmeel. Bij maïs-, rijst- of boekweitmeel krijg je dan een wat drogere kaas die minder flexibel is, in het geval van de amandelmeel blijft de kaas juist zachter en wordt het enigszins smeerbaar.

  3. Je kunt de tapioca ook weglaten. Neem dan 110 gram meel.


Dit recept is geïnspireerd door het recept van Vegetus.