Spruitjes-sambal goreng

Groenten in sambal goreng is een Indonesische klassieker, maar met spruitjes kan je er een lekkere Hollandse twist aan geven. Evengoed is dit gerecht met andere soorten groenten ook erg lekker, dus probeer het uit!

Spruitjes-sambal goreng

Ingrediënten

Bereiding

Maak de spruitjes schoon: Snijd de onderkanten weg, haal de buitenste blaadjes eraf en spoel ze even af. Snijd ze vervolgens door de helft. Snipper de ui fijn.

Verhit een koekenpan met een hoge rand en fruit hierin de ui in een beetje olie of water voor 5 minuten. Pers dan de teen knoflook erboven uit en voeg de sambal, daun salamblaadjes en laos toe. Laat dit alles eventjes meebakken zodat de geuren vrijkomen.

Snijd intussen de tomaat. Traditioneel wordt de tomaat in grote stukken gelaten, maar het is ook lekker om ze in kleine blokjes te snijden omdat de saus hier iets milder van wordt. Voeg de spruitjes en tomaat toe aan de pan, en giet ook de kokosmelk en een scheutje ketjap erbij. Als de spruitjes nog niet mooi onderstaan voeg je ook nog een beetje water toe zodat alle groenten mooi gaar kunnen worden.

Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuutjes sudderen. Haal hierna de deksel van de pan en laat het vocht nog een minuut of 5 inkoken. De spruitjes zijn klaar als ze zacht zijn. Er mag best wat vocht over zijn, dit is lekker voor als je er rijst bij eet.

Tip: Lekker met rijst en een vleesvervanger naar keuze.