Spaanse aardappeltortilla

Een heerlijke ei-vrije versie van de Spaanse aardappeltortilla. Het omkeren van de tortilla vergt enige oefening, maar als dat lukt dan kun je een prachtige smaakvolle tortilla serveren!
Lekker met een salade en gegrilde paprikasaus (om de maaltijd compleet te maken) of als borrelhapje.

Spaanse aardappeltortilla

Ingrediënten

Bereiding

Mix het kikkererwtenmeel, het bakpoeder en het water en laat het 30 minuten staan.

Kook de geschilde aardappelplakjes 1 minuut en giet ze daarna af. Verwarm de 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, de knoflook en de aardappelplakjes ongeveer 20 minuten tot de aardappelen zacht zijn. Af en toe voorzichtig omscheppen.

Mix  met een mixer de aquafaba in een schone kom met een beetje zout en peper tot het stijf is. Voeg de stijfgeklopte aquafaba aan het kikkererwtenmeel-mengsel toe en spatel het er doorheen. Voeg de gebakken aardappelen, ui en knoflook ook toe aan het mengsel. Veeg de koekenpan goed schoon met een keukenrol doekje en verhit hem opnieuw met 2 eetlepels olijfolie. Giet het gehele mengsel nu in de koekenpan.

Kook op lage temperatuur. Gebruik een spatel om de randjes van je tortilla terug te drukken zodat je een rechte opstaande rand krijgt. Op deze manier kun je de tortilla straks makkelijk omkeren. Je kunt een deksel gebruiken, zodat de tortilla iets sneller gaar wordt. Als het vloeibare mengsel gestold is haal je de koekenpan van de warmtebron en laat je hem 10 minuten staan.

Keer de tortilla dan om (gebruik een bord dat je tegen de koekenpan aan houdt, zodat je hem makkelijk kunt keren). Maak de pan schoon, voeg nog wat nieuwe olijfolie toe en bak de andere kant van de tortilla. Bak nog ongeveer 5 minuten zodat ook de onderkant mooi bruin is.

Haal de tortilla uit de pan en laat hem nog even afkoelen voor je hem in stukken snijdt.

Tip: met een fijngesneden pepertje, wat paprikapoeder of komijn maak je de tortilla nog pittiger.