Rabarber-frangipane-galettes

Een galette is een Frans taartje dat gebakken wordt zonder taartvorm. Je vormt het deeg met de hand en vult het met een laagje frangipane en seizoensfruit. In dit recept gebruiken we rabarber, maar het is ook lekker met appel of een mengeling van rabarber met rood fruit (framboos, aardbei, …). Lekker met een bolletje plantaardige vanille ijs erbij!

Rabarber-frangipane-galettes

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

Ingrediënten voor de frangipane:

Ingrediënten voor de fruitvulling:

Bereiding

Maak eerst het deeg:
Meng de bloem, de rietsuiker en het zout. Voeg de boter toe en kneed die met je vingers door het bloemmengsel. Giet het water erbij en kneed tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom met deksel en laat een uurtje rusten.

Terwijl het deeg rust, kan je de frangipane maken:
Klop boter en suiker tot een zacht mengsel. Dit gaat het makkelijkste met een elektrische klopper. Maak in een apart kommetje een papje van de olie, maïzena en het bakpoeder. Meng dit samen met het vanille extract onder het botersuiker mengsel. Voeg ook amandelmeel en de bloem toe. Roer alles goed door elkaar.

Maak het fruitmengsel:
Was de rabarber en dep goed droog. Snij de rabarber in stukjes van 1 cm. Als je de rabarber snijdt, kan je tegelijkertijd ook de stugge draden verwijderen. Meng de rietsuiker onder de rabarber.

Galettes maken:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij het deeg in 4 gelijke porties. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol elk deegbolletje uit tot een ronde met een doorsnede van ongeveer 12 cm. Leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer op elk deegrondje een eetlepel frangipane en laat 2 cm van de rand vrij. Schik de rabarber op de frangipane. Plooi de deegranden over het fruit naar binnen en druk een beetje aan.

Bak de galettes af gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten tot ze mooi bruin zien.