Potica

“Potica” is een Sloveens gebak waarbij sandwichdeeg opgerold en gevuld wordt met een noten- of zadenpasta. De traditie zegt dat elke goede huisvrouw haar eigen recept heeft. Hier volgt een plantaardige variant. De gebruikelijke eieren in het sandwichdeeg worden hier vervangen door een papje van zonnebloemolie, bakpoeder en maïzena. Je gebruikt best een tulbandvorm (ongeveer 18 cm doorsnede) om de potica te bakken. Zo bekom je een mooi rond gebak. Heb je dit niet in huis, dan leg je de rol in de volledige lengte op een bakplaat.

Potica

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

Ingrediënten voor de vulling:

Bereiding

Sandwichdeeg maken:
Meng in een kom de bloem met het zout en de gist. Kneed met je vingers de boter erdoor.

Maak in een apart kommetje een papje van zonnebloemolie, maïzena en bakpoeder.

Voeg dit papje en de melk toe aan het deeg. Kneed het deeg enkele minuten tot het soepel aanvoelt. Leg het deeg in een kom, dek af met een propere keukenhanddoek en laat 40 minuten rijzen.

Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten voor de vulling te blenden of mixen tot je een noten- of zadenpasta bekomt.

De potica:
Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 25 cm. Strijk de noten- of zadenpasta uit op het deeg en laat aan de bovenste rand 2 cm vrij. Rol het deeg in de lengte op, leg het in een tulbandvorm (of op een bakplaat) en dek af met een propere keukenhanddoek. Laat 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de potica gedurende 20 minuten. Prik met een satéstokje in het deeg, als die er proper uitkomt, is de potica klaar. Als de onderkant nog niet voldoende gebakken is, haal je het gebak uit de tulbandvorm en bak je het nog enkele minuten verder.