Potica
'Potica' is een Sloveens gebak waarbij sandwichdeeg opgerold en gevuld wordt met een noten- of zadenpasta. De traditie zegt dat elke goede huisvrouw haar eigen recept heeft. Hier volgt een plantaardige variant. De gebruikelijke eieren in het sandwichdeeg worden hier vervangen door een papje van zonnebloemolie, bakpoeder en maïzena.
-
Menugang:
Brunch | Tussendoor | Dessert
-
> 1 uur
-
>6 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Pindavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Uitdaging
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 225 gr witte bloem (of een mengeling van witte en volkoren bloem)
- 0,25 tl zout
- 1,5 tl instant-gist
- 2 el plantaardige boter
- 3 el zonnebloemolie
- 1 tl maïzena
- 0,25 tl bakpoeder
- 125 ml plantaardige melk
Voor de vulling:
- 80 gr walnoten of maanzaad
- 1 el rietsuiker
- 2,5 el water
- 2,5 el zonnebloemolie
- 2 el bloem
- 0,5 tl vanille-extract (optioneel)
Bereiding
Meng de bloem met het zout en de gist in een kom. Kneed met je vingers de boter erdoor.
Maak in een apart kommetje een papje van zonnebloemolie, maïzena en bakpoeder en maak de melk lauwwarm. Voeg het papje en de melk toe aan het deeg.
Kneed het deeg enkele minuten tot het soepel aanvoelt. Leg het in een kom, dek af met een schone keukenhanddoek en laat 40 minuten rijzen.
Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten voor de vulling te mixen tot je een noten- en zadenpasta hebt.
Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 25 cm. Strijk de noten- en zadenpasta uit op het deeg en laat aan de bovenste rand 2 cm vrij.
Rol het deeg in de lengte op. Leg het in een tulbandvormv van ongeveer 18 cm doorsnede. Heb je dit niet in huis, dan leg je de rol in de volledige lengte op een bakplaat. Dek de potica af met een schone keukenhanddoek en laat 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de potica gedurende 20 minuten. Prik met een stokje in het deeg om te controleren of de potica gaar is. Als het stokje schoon uit het deeg komt, is de potica klaar. Als de onderkant nog niet voldoende gebakken is, haal je het gebak uit de tulbandvorm en bak je het nog enkele minuten verder.