Pompergette

Een pompergette? Ja, de naam is afgeleid van het Amerikaanse idee van een turducken (kalkoen gevuld met eend, gevuld met kip). Wij delen een plantaardige variant met jullie. Deze pompoen gevuld met aubergine, gevuld met courgette is een zeer feestelijk gerecht!

Pompergette

Ingrediënten

Bereiding

Indien je gedroogde linzen gebruikt: kook de linzen volgens de verpakking met een blaadje laurier (vergeet niet het blaadje na het koken te verwijderen). Kook ook de rijst volgens verpakking en giet beide af als ze gaar zijn.

Verwarm de oven voor op 175 C. Snijd met een scherp mes de pompoen in de lengte doormidden en lepel de zaden en draden eruit. Snijd ruitjes in het vruchtvlees (pas op dat je de schil heel houdt). Kwast beide helften in met wat olie en zet ze 35-40 minuten in de oven.

Snijd intussen de aubergine en de courgette ook in de lengte doormidden en hol uit met een lepel (laat nog wel 1-2 cm vruchtvlees zitten). Zout de binnenkant van de aubergine en leg met de holle kant naar beneden op een keukenpapiertje (laat dit zeker 20 minuten staan). Hol vervolgens ook de pompoen uit. Dep de binnenkant van de aubergine droog met een keukenpapiertje. Kwast alle groenten opnieuw in met olie. Zet de aubergine nog 25 minuten in de oven en zet na 10 minuten de pompoen en courgette er bij. Snijd het vruchtvlees van de drie groenten klein en zet even apart.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan, snijd de uien fijn en bak ze glazig. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en voeg ze toe aan de ui. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomatenpuree toe. Bak even kort en voeg dan het vruchtvlees toe. Bak een minuut of 5 en voeg dan de wijn toe. Bak totdat de wijn is verdampt en de groenten zacht zijn en voeg de linzen en de rijst toe. Breng op smaak met peper en zout en de pecannoten.

Haal de groenten uit de oven. Leg eerst de beide helften pompoen op de bolle kant in een ovenschaal of braadslee. Schep wat van de vulling in beide helften en leg de helften aubergine erin en druk even aan. Schep er weer wat vulling in en leg de courgettehelften erin (deze zal je waarschijnlijk eerst even op maat moeten snijden). Schep daar ook weer vulling in. Druk de twee helften op elkaar (dit gaat het beste met z’n tweeën!) en bind het geheel vast met keukentouw. Bestrijk eventueel de buitenzijde van de pompoen met de esdoornsiroop en zet nog 15 minuten terug in de oven, totdat je makkelijk met een vork door de schil van de pompoen kan prikken en het geheel goed heet is. Serveer de pompergette in plakken zodat mooi alle laagjes te zien zijn.

Tip: Als je met een grote groep bent kan je er het beste 2 maken of het als bijgerecht serveren (voor 4-5 personen).