Pompergette

Een pompergette? Ja, de naam is afgeleid van het Amerikaanse idee van een turducken (een kalkoen gevuld met een eend, gevuld met een kip). Niet al te lang geleden is hier al een vegetarische variant op bedacht, namelijk de vegducken, maar nu delen we ook een veganistische variant met jullie. Deze pompoen gevuld met een aubergine, gevuld met een courgette is een zeer feestelijk gerecht!

Tip: Als je met een grote groep bent kan je er het beste 2 maken of het als bijgerecht serveren (voor 4-5 personen).

Pompergette

Ingrediënten

Bereiding

Indien je gedroogde linzen gebruikt: kook de linzen volgens de verpakking met een blaadje laurier (vergeet niet het blaadje na het koken te verwijderen). Kook ook de rijst volgens verpakking en giet beiden af als ze gaar zijn.

Verwarm de oven voor op 175 C. Snijd met een scherp mes de pompoen in de lengte doormidden en lepel de zaden en draden eruit. Snijd ruitjes in het vruchtvlees (pas wel op dat je de schil heel houdt) en kwast beide helften in met wat olie. Zet de beide helften 35-40 minuten in de oven.

Snijd intussen de aubergine en de courgette ook in de lengte doormidden en hol uit met een lepel (laat nog wel 1-2 cm vruchtvlees zitten). Zout de binnenkant van de aubergine en leg met de holle kant naar beneden op een keukenpapiertje (laat dit zeker 20 minuten staan). Hol vervolgens ook de pompoen uit. Dep dan de binnenkant van de aubergine droog met een keukenpapiertje. Kwast alle groenten opnieuw in met olie en zet de aubergine nog 25 minuten in de oven en zet na 10 minuten de pompoen en courgette er bij. Snijd het vruchtvlees van de drie groenten klein en zet even apart.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan, snijd de uien fijn en bak ze glazig. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en voeg ze toe aan de ui. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomatenpuree toe. Bak even kort en voeg dan het vruchtvlees toe. Bak een minuut of 5 en voeg dan de wijn toe. Bak totdat de wijn is verdampt en de groenten zacht zijn en voeg dan de linzen en de rijst toe. Breng op smaak met peper en zout en de pecannoten.

Haal de groenten uit de oven. Leg eerst de beide helften pompoen op de bolle kant in een ovenschaal of braadslee. Schep wat van de vulling in beide helften en leg dan de helften aubergine erin en druk even aan. Schep er weer wat vulling in en leg dan de courgettehelften erin (deze zal je waarschijnlijk eerst even op maat moeten snijden). Schep daar ook weer vulling in. Druk dan de twee helften op elkaar (dit gaat het beste met z’n tweeën!) en bind het geheel vast met keukentouw. Bestrijk desnoods de buitenzijde van de pompoen nog met de esdoornsiroop en zet dan nog 15 minuten terug in de oven, totdat je makkelijk met een vork door de schil van de pompoen kan prikken en het geheel goed heet is. Serveer de pompergette in plakken zodat mooi alle laagjes te zien zijn.