Oranje Falafel

Dit bijzondere falafelrecept kwam van VeganChallenge coördinator Marieke. Hoewel je tegenwoordig falafel bij vrijwel elke supermarkt kunt vinden, is het ook niet moeilijk zelf te maken – en dan kun je er toffe kleurtjes aangeven!

Oranje Falafel

Ingrediënten

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht in ruim water.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pak de zoete aardappel (met schil) in aluminiumfolie in en zet ruim een uur tot anderhalf uur in de oven tot ze gaar zijn. Dit kan je testen door er met een vork in te prikken (ook dit kan je al een dag eerder doen). Laat ze afkoelen. Schil ze en snijd ze vervolgens in grove stukken.

Doe de geweekte kikkererwten in de keukenmachine en maal kort, totdat ze grof gemalen zijn. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en maal tot het een goed gemengd geheel is. Proef goed of er genoeg komijn en genoeg zout in zit.

Zet het vervolgens ongeveer een half uurtje weg in de koelkast. Hierdoor wordt het mengsel wat steviger en maak je makkelijker balletjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Maak balletjes van het formaat ping-pongbal en druk ze een beetje plat tot schijven van ruim een centimeter dik.

Leg bakpapier op een bakplaat en leg de falafels hierop. besprenkel met wat olie en zet het geheel 15 minuten in de oven.

Bakken in de koekenpan kan ook. Verhit dan wat olijfolie in een bakpan en bak de falafels 3-4 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur. Let op dat ze niet verbranden.

Serveer met een sausje van sojayoghurt, citroen, komijnpoeder en verse koriander. Met een pitabroodje en gemengde sla maak je er een echte maaltijd van.

Tip: vervang de zoete aardappel door bieten voor een prachtig roze falafel.