Notenmelk

Notenmelk voor je muesli, chocolademelk of bakrecepten kun je zelf maken. Dat scheelt in het verpakkingsmateriaal: geen melkpakken meer bij het afval. Ook scheelt het in het vervoer: een liter melk is belastender dan het vervoer van 75 gram noten. Denk eraan dat het weken van de noten enkele uren tijd kost.

Notenmelk

Ingrediënten

Nodig voor een liter:

Bereiding

Laat de noten minimaal 6 uur weken in water.

Giet de noten af en doe ze met een liter vers water, een snuf zout en eventueel de dadels in een blender. Maal de noten fijn. Laat het mengsel een paar minuten staan en blender nog een paar seconden.

Hang een zeef boven een pan en leg er een kaasdoek in. Giet de melk hierin. Laat uitlekken en knijp vervolgens de pulp in de kaasdoek uit. Giet tenslotte de melk in een af te sluiten kan of fles en zet in de koelkast tot gebruik. De melk is in de koelkast zeker vier dagen houdbaar.

Tip 1: wil je de melk voor je koffie gebruiken, zonder dat de melk gaat schiften? Voeg dan 12 gram geraspte kokos toe als je de noten gaat malen. De kokos verhoogt de zuurgraad van de melk en dit voorkomt schiften. Doe voor extra zekerheid eerst de melk in je kopje en giet daarna de koffie erbij.
Tip 2: om een romigere melk te maken, gebruik je maar 400 ml water. Deze melk met hoger vetgehalte is ook op te schuimen.
Tip 3: Meng de pulp door een smoothie, dan hoef je niks weg te gooien.