Notenmelk

Notenmelk voor je muesli, chocolademelk of bakrecepten kun je zelf maken. Dat scheelt in het verpakkingsmateriaal: geen melkpakken meer bij het afval, en het scheelt ook in het vervoer. Want het vervoer van een liter melk - die vooral uit water bestaat - is heel wat belastender dan het vervoer van een ons noten. (En maak je hem van walnoten van eigen boom, dan is het helemaal ecologisch verantwoord!)

Het filteren van de melk geeft wat geklieder. Als je vaker je eigen melk wilt maken, overweeg dan de aanschaf van een Chufamix: een handige kan met bijpassend filter en stamper, waarin je niet alleen makkelijk de melk maakt en filtert, maar waarin je ook de melk in de koelkast kunt zetten.

Denk eraan dat het weken van de noten enkele uren tijd kost.

Notenmelk

Ingrediënten

Nodig voor een liter:

Bereiding

Laat eerst de noten zo’n 6 uur weken in water.

Giet ze dan af en doe ze met een liter vers water, een snuf zout en eventueel de dadels in de kan of pan. Deze moet groot genoeg zijn dat het water niet over de rand gaat door de middelpuntvliedende kracht. Je zet de staafmixer er in (of je doet noten en water in je keukenmachine) en maalt de noten fijn. Meteen zie je het water wit worden. Maal 30 - 60 seconden door, tot de noten allemaal goed fijn zijn. Laat dan eventueel nog een paar minuten staan en blender nog een paar seconden.

Nu ga je de melk filteren. Hiervoor hang je een zeef boven een pan. In de zeef leg je een kaasdoek. Giet de melk hierin. Laat wat uitlekken en knijp dan de pulp in de kaasdoek nog uit. Doe tenslotte de melk in een kan of fles en zet in de koelkast tot gebruik.

De melk is in de koelkast zeker vier dagen houdbaar.

Tip: wil je de melk voor je koffie gebruiken, zonder dat de melk gaat schiften? Voeg dan ⅓ cup (12 gram) geraspte kokos toe als je de noten gaat malen. De kokos verhoogt de zuurgraad van de melk en dit voorkomt schiften. Doe voor extra zekerheid eerst de melk in je kop en giet daarna de koffie erbij.
Tip 2: om een romiger melk (of koffiecreamer) te maken, gebruik je minder water bij dezelfde hoeveelheid noten, bijvoorbeeld 400 ml. Deze melk met hoger vetgehalte is ook op te schuimen.
Tip 3: sommigen gebruiken de pulp ook nog en verwerken die in bijvoorbeeld een spread, of kneden het door hun brooddeeg. Je kunt het ook meemixen in je smoothie.