Naan, bijgerecht bij curry

Je currymaaltijd is pas echt compleet met naan, het indase brood. Dit naan-recept is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver; geveganiseerd en wat aangepast naar eigen ervaring. Dit recept is voor zes stuks. Maak eerst het deeg voor de naans, dit moet namelijk rijzen. Houd rekening met 1,5 uur rijstijd. Terwijl het deeg rijst kan je je curry voorbereiden en terwijl de curry suddert bak je je naans.

Naan, bijgerecht bij curry

Ingrediënten

Bereiding

Zet in een schaaltje de gist, agavesiroop en 125 ml lauwwarm water even apart. Smelt in een steelpannetje of in de magnetron het kokosvet. Meng in een andere, grote schaal de bloem met het zout.

Voeg nu het kokosvet, gistmengsel en de yoghurt beetje bij beetje toe en meng het geheel tot een plakkerig (als het onhandelbaar is kan je wel een beetje extra bloem toevoegen) deeg. Kneed het deeg goed (met bloem op je handen en de ondergrond) en zet het dan in de schaal onder een theedoek 1,5 uur (of tot het deeg twee keer zo groot is geworden) weg om te rijzen, liefst op een warme plek.

(Begin terwijl je wacht aan de curry en kom bij de naan terug als de rijstijd verstreken is en de curry alleen nog hoeft te sudderen.)

Als je deeg mooi gerezen is sla je het terug en kneed je het nog even. Maak er dan 6 balletjes van. Plet de balletjes in een ovaalvorm.

Verwarm in een pan een grote plens zonnebloemolie, zet gedurende het bakken het vuur lager als het gaat roken maar houd het wel heet. Bak in de olie de naans in een paar minuten gaar, draai ze halverwege om met een pannenkoekmes. Het mooiste is het als er luchtbellen in het deeg ontstaan. Maak de naans af door ze te bestrooien met nigellazaadjes.

Tip: als je daar van houdt, kun je de naans ook van een mix van bloem en volkorenmeel maken.