Muhammara

Muhammara is een heerlijke kruidige en licht zoet-zure spread op basis van geroosterde rode paprika, walnoot en granaatappelsiroop. De granaatappelsiroop kan je gewoon krijgen bij de supermarkt, maar ook in Midden-Oosterse winkels. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om Muhammara te maken en met een oven en keukenmachine of hakmolen is het zo gedaan. Muhammara is heerlijk op een (geroosterde) boterham of in een wrap met avocado en rucola. Het is ook lekker om het op een toastje te smeren of als dip te gebruiken voor reepjes komkommer of worteltjes.

Muhammara

Ingrediënten

Bereiding

Snijd de puntpaprika’s door de helft en verwijder de zaadlijsten. Leg de halve paprika’s met het vel naar boven op een bakplaat. Bak ze voor ongeveer 35-40 minuten in de heteluchtoven op 180 graden. Voorverwarmen is niet nodig.

Als de paprika’s klaar zijn haal je ze uit de oven en trek je voorzichtig het vel van de bovenkant af. Lukt dat moeilijk? Doe de paprika’s dan even in een schoon plastic zakje dat je dicht doet. Na een paar minuutjes ‘zweten’ is het vel gemakkelijk te verwijderen.

Doe de ontvelde paprika’s in een hakmolen of keukenmachine. Voeg de walnoten, granaatappelmelasse, komijnpoeder en knoflook toe en pureer alles fijn.

Proef het mengsel en voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe. Roer het dan nog eens door. Je kan de Muhammara afgedekt in de koelkast bewaren voor ongeveer een week.

 

Tip:

Heb je weinig tijd? Haal dan een pot geroosterde paprika’s in de supermarkt (gebruik dan 2 eetlepels granaatappelmelasse). Je bent dan binnen een paar minuutjes klaar. Zelf je paprika’s roosteren is wel aan te raden voor meer smaak.

Rooster je de paprika’s zelf? De schil van de paprika’s kan tijdens het bakken wat kleine zwarte plekjes laten zien. Dit is niet erg, omdat je de schil er toch af haalt.