Luchtige appel-pompoenmousse

Een heerlijk winters en kruidig nagerecht, luchtig gemaakt met aquafaba en vegan slagroom. Het smaakt zo fris dat je niet zou raden dat er pompoen in zit. Succes gegarandeerd voor een feestelijk (kerst-)diner!
Je topt het dessert af met gesuikerde pompoenpitten. Deze maak je zelf, van gekochte gedroogde pompoenpitten. De pitten uit de pompoen gooi je weg, tenzij je zin hebt die één voor één te pellen…

De bereidingstijd is ruim 1 uur, maar het meeste kan 1 dag, respectievelijk 2 uur van tevoren gedaan worden – dit is handig met kerst.

Luchtige appel-pompoenmousse

Ingrediënten

Bereiding


  1. Eventueel 1 dag van tevoren:
    Kook de blokjes pompoen in het appelsap. Als het gaar is, voeg je koriander, kaneel en vanille toe en pureert het geheel (met het vocht) met de staafmixer. Laat het afkoelen (en zet weg in de koelkast).

  2. Maak ook vast de gesuikerde pompoenpitten: Leg een vel bakpapier klaar op het aanrecht. Rooster in een droge koekenpan de groene pompoenpitten tot ze enigszins bruin beginnen te kleuren en heerlijk geuren. Voeg dan de twee eetlepels suiker toe. Werk nu snel: door de hitte van de pan smelt en karameliseert de suiker meteen, dus roer vlot met een houten lepel om de pitten geheel met de smeltende suiker te coaten. Laat het niet aanbranden. Schuif het dan uit de pan en op het bakpapier. Laat het afkoelen, breek wat in kleine stukjes en bewaar tot gebruik in een jampot.
    Als je kokosmelk gebruikt: het blik in de koelkast zetten.

  3. Eventueel 2 uur van tevoren:
    Een beslagkom en de kloppers van je elektrische mixer met een keukenpapiertje met azijn afnemen om zeker te zijn dat ze vetvrij zijn. Giet in de kom de aquafaba en voeg eventueel de xanthaangom toe. Klop deze zo stijf dat er stijve pieken vormen. Zet koel weg. (Het smaakt nog niet echt lekker maar het maakt de mousse straks heerlijk luchtig.)
    Klop in een andere kom de slagroom stijf en zet koel weg. Gebruik je de slagroomspuitbus, dan hoef je daar nu natuurlijk nog niets mee te doen.
    Was de appel en ontdoe ‘m van het klokhuis. Rasp grof en roer om met citroenrasp en –sap. Zet koel weg.

  4. Kort voor het opdienen: Roer de geraspte appel door het pompoenmengsel en zoet het geheel naar smaak met agavesiroop, dadelstroop of een ander zoetmiddel. Schep er dan voorzichtig de slagroom door en als laatste de stijfgeklopte aquafaba. Doe het geheel eventueel over in een mooie serveerkom en bestrooi met de gesuikerde pitten. Opdienen maar!Tip: wil je dat de mousse suikervrij is? Rooster dan de pompoenpitten alleen en voeg daar geen suiker aan toe.
    Pompoenpitten gelden niet als allergeen, dus je mousse is zowiezo notenvrij.