Lemper

Dit is een uitdagend recept. Lees de beschrijving eerst goed door, voor je begint. Voor de ingrediënten is een bezoek aan de toko nodig. Maar als je eenmaal doorhebt hoe Lemper gemaakt worden, maak je ze de volgende keer met groot gemak!
begin de avond van tevoren met de kleefrijst: week deze een nacht in ruim voldoende water. Je kunt kleefrijst of sticky/ glutinous rice krijgen bij de toko. Niet te verwarren met gewone rijst! Voor lemper heb je echt kleefrijst nodig.

Lemper

Ingrediënten

voor de kleefrijst:

voor de vulling:

overige benodigdheden:

Bereiding

week de rijst een nacht in ruim voldoende water. Spoel de rijst vervolgens af en voeg in een pan de rijst met de kokosmelk, djeroek poeroet, daun salam blaadjes, de gekneusde stengel citroengras en zout toe. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf constant roeren totdat de rijst de kokosmelk heeft opgezogen. Pak een stoommandje (of stoominzet met kaasdoek zodat de rijst niet door de stoomgaten valt) en schep de rijst met alle geurige blaadjes en citroengras hierin. Vul een pan met voldoende water en zet de stoominzet of het stoommandje hierin en breng het water aan de kook. Stoom de rijst voor 35 minuten. Controleer regelmatig hoe gaar je rijst is dus proef! Je rijst hoort aan elkaar te plakken en zo zacht te zijn als sushi rijst, maar mag geen rijstepap zijn.

Als je rijst gaar is, zet het vuur uit en gooi het hete water weg. Laat de rijst rusten met deksel op de pan totdat je de lemper gaat rollen. Laat de rijst niet afkoelen, want dan is ze niet meer kneedbaar!

Maak terwijl de rijst stoomt de vulling:

snijd grof de ui en knoflook. Breng deze vervolgens over in een hakmolentje, keukenmachine of blender samen met 1/3e stengel citroengras (bovenste stuk met de blaadjes), de 2 djeroek poeroetblaadjes, geraspte kemirinoten en de kruiden kurkuma, koriander en komijn en zout. Maal dit tot een pasta: dit is je boemboe. Fruit de boemboe in een koekenpan in 1 eetl. olie voor ruim 5 minuten op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat je boemboe niet te droog wordt en voeg eventueel een klein scheutje water toe. Je boemboe moet lekker geurig zijn, dan weet je dat alle kruiden en specerijen voldoende verhit zijn om hun smaak af te geven (daarnaast, als je ook kemirinoten gebruikt: deze zijn rauw giftig. Dus wees voorzichtig en eet ze niet rauw!). Voeg dan de draadjes jackfruit en daun salam en de overige ⅔ citroengras gekneusd toe. Roer even goed door en blus af met de kokosmelk. Voeg ook de overige ingrediënten voor de vulling toe. Laat rustig sudderen totdat de kokosmelksaus bijna helemaal is opgenomen. De vulling mag namelijk niet nat zijn. Proef of je jackfruit zacht is, dit kan ongeveer 15 minuten duren. Als je vulling te droog wordt en je jackfruit is nog niet mooi zacht, voeg dan nog een scheutje water toe. Als je jackfruit vulling klaar is, zet het vuur uit en verwijder de stengel citroengras en de daun salam-blaadjes. Laat kort afkoelen terwijl je je keuken klaarmaakt om te gaan rollen…

zorg ervoor dat je voldoende plek hebt op je aanrecht of werktafel. knip een stuk plasticfolie af ter grootte van ongeveer een liggend A4. Schep 1/10 deel van de kleefrijst op je folie. Haal eventuele blaadjes en de stengel citroengras er uit! Vorm de rijst in een rechthoek van ongeveer 10x15 cm die ‘in staand formaat’ voor je ligt. Het is vergelijkbaar met het maken van een rol sushi zonder norivel. Als je kleverige vingers en/of lepel hebt, gebruik een bakje warm water om je vingers vochtig te maken. Schep dan wat jackfruitvulling in het midden van de rechthoek en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de vulling helemaal te omhullen met de kleefrijst. Pak de folie met de kleefrijst en rol in de lengte van je af, zodat je een soort sushirol krijgt en de vulling helemaal ‘verdwijnt’ in de kleefrijstrol. Druk dan de uiteindjes dicht en zorg ervoor dat je lemper goed ingepakt zit en het een mooie rol is.

Ga zo door totdat je alle lempers gerold hebt. En dan: selamat makan!

Lemper kun je in de koelkast bewaren, maar ook goed invriezen. warm voor gebruik even op in de magnetron.