Lemper

Lemper is een heerlijk Indonesisch hapje gemaakt van kleefrijst met een kruidige vulling. Het is uitdagend om te maken, dus lees de omschrijving goed door voor je begint. Voor de ingrediënten is een bezoek aan de toko nodig. Maar dat is zeer de moeite waard!

Lemper

Ingrediënten

Voor de kleefrijst:

Voor de vulling:

Bereiding

Maak de kleefrijst

Week de kleefrijst een nacht in ruim voldoende water. Spoel de kleefrijst af en voeg samen met de kokosmelk, djeroek poeroet, daun salam blaadjes, de gekneusde stengel citroengras en zout toe aan een kookpan. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf constant roeren totdat de rijst de kokosmelk heeft opgenomen.

Pak een stoommandje (of stoominzet met kaasdoek, zodat de rijst niet door de stoomgaten valt) en schep de kleefrijst met alle geurige blaadjes en citroengras hierin. Vul een pan met voldoende water en zet de stoominzet of het stoommandje hierin en breng het water aan de kook. Stoom de kleefrijst 35 minuten. Controleer regelmatig of de kleefrijst gaar is. Het hoort aan elkaar te plakken en zo zacht te zijn als sushirijst. Maak terwijl de rijst stoomt de vulling.

Zet het vuur uit en gooi het hete water weg. Laat de rijst rusten met deksel op de pan totdat je de lemper gaat rollen. Laat de rijst niet afkoelen, want dan is het niet meer kneedbaar!

Maak de vulling

Snijd de ui en knoflook grof. Breng deze vervolgens over in een hakmolentje, keukenmachine of blender samen met 1/3e stengel citroengras (bovenste stuk met de blaadjes), de 2 djeroek poeroetblaadjes, geraspte kemirinoten en de kurkuma, koriander, komijn en zout. Maal dit tot een pasta: dit is je "boemboe".

Verhit 1 el olie in een koekenpan en fruit de boemboe 5 minuten op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de boemboe niet te droog wordt en voeg eventueel een klein scheutje water toe. De boemboe moet lekker geurig zijn, dan weet je dat alle kruiden en specerijen voldoende verhit zijn om hun smaak af te geven. Voeg dan de draadjes jackfruit, daun salam en de overige ⅔ citroengrasstengel toe. Roer even goed door en blus af met de kokosmelk.

Voeg dan de overige ingrediënten voor de vulling toe. Laat rustig sudderen totdat de kokosmelk bijna helemaal is opgenomen. De vulling mag namelijk niet nat zijn. Proef of de jackfruit zacht is, dit kan ongeveer 15 minuten duren. Voeg een scheutje water toe als de vulling te droog wordt en de jackfruit nog niet zacht is. Zet het vuur uit en verwijder de stengel citroengras en de daun salam-blaadjes. Laat de vulling kort afkoelen terwijl je de voorbereidingen doet om te gaan rollen.

Maak de lemper

Haal de blaadjes en de stengel citroengras uit de kleefrijst. Knip een stuk vershoudfolie af ter grootte van ongeveer een liggend A4. Schep hier 1/10 deel van de kleefrijst op.  Vorm de rijst tot een rechthoek van ongeveer 10x15 cm die ‘in staand formaat’ voor je ligt. Het is vergelijkbaar met het maken van een rol sushi zonder norivel. Als je kleverige vingers en/of lepel hebt, gebruik een bakje warm water om je vingers vochtig te maken. Schep dan wat jackfruitvulling in het midden van de rechthoek en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de vulling helemaal te omhullen met de kleefrijst. Pak de folie met de kleefrijst en rol in de lengte van je af, zodat je een soort sushirol krijgt en de vulling helemaal ‘verdwijnt’ in de kleefrijstrol. Druk dan de uiteindjes dicht en zorg ervoor dat je lemper goed ingepakt zit. Ga zo door totdat je alle lempers gerold hebt. En dan: selamat makan!

Tip: Lemper die je over hebt, kun je in de koelkast bewaren of invriezen. Warm voor gebruik kort op in de magnetron.
Deel dit recept