Latkes

Deze hartige aardappelkoekjes ken ik al mijn leven lang en ik dacht dat ze typisch Nederlands waren, maar het blijkt dat ze in Israël ook veel gegeten worden! Ze heten daar Latkes en horen bij het Chanoeka-feest.
Aardappelkoekjes vormen een lekkere variatie op de gekookte aardappel. Je maakt de maaltijd natuurlijk compleet met groenten en een ‘vleesopvolger’!

Latkes

Ingrediënten

Bereiding

Rasp voor de latkes de geschilde aardappels en de gepelde ui. Doe het raspsel in een theedoek en vouw de theedoek dicht. Knijp vervolgens de theedoek zo goed mogelijk uit, om zoveel mogelijk vocht uit het raspsel te krijgen. Giet het vocht weg.

Doe de aardappelen en ui in een kom. Meng maïszetmeel, peper en zout erdoor.

Verhit wat olie in een koekenpan op laag vuur en schep lepels van het aardappelmengsel in de pan. Druk de hoopjes met de achterkant van je lepel plat zodat de koekjes mooi gelijkmatig bakken. Bak de latkes aan een kant bruin, keer ze om en bak ze nog aan de andere kant.

Tip: De latkes zijn extra lekker met een sausje! Serveer met bijvoorbeeld tomatenketchup, of een ander sausje dat je lekker vindt.

Op zoek naar een ander recept met aardappel? Probeer ook eens deze heerlijke aardappeltaartjes.