Lasagne bolognese

Een klassieke lasagne bolognese, gestoken in een vegan jasje. Dit recept is de ideale basis om mee te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat rode wijn toe als je de saus maakt voor een diepere smaak of bak wat extra groenten mee voor een gezondere variant.

Lasagne bolognese

Ingrediënten

Voor de bechamelsaus:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de uien en snijd de wortels in kleine blokjes. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en wortel. Voeg na 5 minuten de knoflook en het vegan gehakt toe. Bak nog 5 minuten. Voeg optioneel 100 ml rode wijn toe en laat inkoken. 

Voeg de tomaten(passata) toe en roer de saus goed door. Breng de saus op smaak met peper, zout en italiaanse kruiden. Zet het vuur laag en laat nog een kwartier pruttelen.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de margarine in een steelpannetje op middelhoog vuur. Doe de bloem erbij en roer met een garde zodat er een papje ontstaat (dit heet een roux). Blijf constant roeren, terwijl de bloem gaart. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. De roux mag niet te donkerbruin worden. Schenk de helft van de koude amandelmelk in de warme pan, zet het vuur hoog en blijf roeren totdat er een consistente, gebonden saus ontstaat. Dit gebeurt vanzelf door verhitting. Voeg dan de rest van de amandelmelk toe. De bechamelsaus hoort lobbig te zijn. Draai dan het vuur laag en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Schep een laagje tomatensaus in een ovenschaal en bedek met lasagnebladen. Herhaal deze lagen totdat je saus op is. Giet de bechamelsaus over de bovenste laag lasagnebladen. Top af met vegan geraspte kaas en bak de lasagne 30 minuten in de oven.

Garneer de lasagne met verse basilicum.
Deel dit recept